Annons:
Etikett03-hälsa-beteende-och-skötsel
Läst 1561 ggr
livictor
2016-10-23 16:11

Äter tyg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hej, Har en kastrerad Ragdoll-kille på 1,5år, Fenris. Innekatt och bor i stor lägenhet med vår 2 år äldre Ragdoll-hane so. Sällskap under dagarna. Senaste halvåret har Fenris börjat äta tyg. Började med våra använda strumpor som låg på golvet men det har senare blivit både tröjor, linnen, lakan och filtar. Det har blivit värre och värre. Någon som vet vad detta kan bero på och hur vi ska få det att sluta.

Annons:
Eliinn
2016-10-23 16:36
#1

Han äter alltså upp tyget? Har han nå problem med magen? kräkningar?
Kan va farligt om

Kan du se nåt mönster över NÄR han äter tyg. T.ex. om det är när ni är borta och han är ensam hemma ? eller på natten osv.

Många gånger kan ett beteende bero på understimulering och man kan testa aktivera katten mer med leksaker, promenader i sele och till och med se över om man kan göra sitt hem roligare för katten. 

Finns även nåt som heter pica-syndrom som är ett tvångsyndrom där katter äter t.ex tyg. Jag har bara läst om det nångång och är inte helt insatt i det men finns en del om det på internet!

/Elin
Sajtvärd på Ragdoll ifokus

[HundochKatt]
2016-10-23 19:45
#2

Besök veterinär om det inte redan har gjorts. Kan vara någon form av halsproblem ex. halsfluss. Det är absolut inte bra att de äter tyg.

livictor
2016-10-25 21:44
#3

Tack för era svar! 

Ja, han äter verkligen upp tyget :( 

Kan inte se något direkt mönster mer än att han äter det han får tag i, så det kan vara mitt på dagen när jag och min sambo jobbar, eller på kvällen när vi är hemma. Ja, jag tänker också att han kan vara understimulerad, men även fast jag lekt med honom kan jag ändå hitta honom med en tröja eller liknande några minuter senare.

Så känns nästan mer som ett tvångs-syndrom - ska läsa på lite mer om pica. 

Ringde rådgivningen hos vår veterinär idag och dom menade på att detta var ett beteendeproblem och inget att göra något åt. Ville inte ens ta in honom på kontroll eftersom han inte visar några tecken på att må dåligt.

Eliinn
2016-10-25 22:55
#4

#3 Förstår att du måste va frustrerad och hjälplös hur man ska få bukt med ett sånt problem, samtidigt  som det är ett beteende som kan göra katten sjuk om något fastnar…så det gör en ju orolig över sin familjemedlem!

Viktiga i det här är ju att hålla koll på kattens allmäntillstånd så att inget har fastnat nånstans, detta förstår jag att du säkert redan har.

Finns katter som äter plast och där är det lättare att undvika att plast finns tillgängligt för katten. Men jag förstår att det inte går att undvika att hålla undan allt tyg tyvärr…

Har du testat med feliway?  Det är en konstgjort motsvarighet till kattens ansiktsferomoner som katten använder för att markera sitt revir.

Doftämnena skapar harmoni och trygghet.

Används ofta i samband med en stressad katt som kan bero på ny miljö, ny kattkompis eller i transportbur när man ska till veterinären exempelvis.

Finns i en behållare som man sätter i eluttaget som ger av doft eller i spray.

Jag använde sprayen när jag köpte ny soffa t.ex då mina katter klöste sönder min tidigare soffa. Ville undvika detta och sprayade på feliway. Detta gav intrycket att de redan hade markerat soffan och hade inget behov att markera det.

Även fast du kanske inte upplever att han är stressad så är han ju förmodligen inte i harmoni med ett sånt beteende och kanske värt att testa om du inte redan gjort det ? :)

Tråkigt att veterinären inte tog din oro riktigt på allvar… 

Hade det vart min katt så hade jag nog velat att han skulle blivit undersökt ändå. Ta blodprov åtminstone och se hur värdena ligger till så det inte finns nån sjukdom bakom beteendet. 

Testa även en tid att verkligen stimulera honom ännu mer under en vis kort period, inte bara med lek utan försök efterlikna andra  naturliga beteenden. Göm godis/torrfoder, testa kattgräs osv… 

När jag läste lite om pica så skrivs det om att det är viktigt att skapa fasta rutiner.

Pica är okså ofta genetiskt. Har du hört med uppfödaren om denne upplevt något liknande (behöver inte va lika mycket som din) beteende hos föräldrarna eller syskon?

Det skrivs också mycket om  att det är viktigt för en katt att utföra naturliga beteenden för att bryta detta som jag skrev där uppe.  En del beskriver att enda utvägen var att låta katten ha fri tillgång till utevistelse. Nu förstår jag att det inte är en möjlighet för er.  Men kanske promenera ute i sele? Om  han inte är van vid detta så krävs det ju jobb med att vänja honom vid sele osv. Men det är kanske värt det i slutändan.

Med detta säger jag inte att din katt har pica-syndrom men många av åtgärderna för pica är ju logiska :)

Hoppas att något av det jag skriver kan va till någon hjälp och jag hoppas verkligen att det är ett beteende som kan lösa sig, eller åtminstone kan minska markant!

Uppdatera oss gärna!

/Elin
Sajtvärd på Ragdoll ifokus

Jjhh89
2016-12-02 21:00
#5

#0 hej, Ta katten till veterinär! Vi hade exakt samma problem med vår blandras Birma/Ragdoll men i hans fall märkte vi det tidigt under kattungestadiet, typ första dagarna, trots att vi tog hem honom sent och var hemma och sysselsatte honom varje dag, 2 veckor innan vi började jobba igen. Dumma som vi var tänkte vi att det var något han skulle växa ifrån, ett kattungebeteende så vi väntade med utredning. Det var INTE ett kattungebeteende utan fortsatte och blev bara värre och värre. Han åt de flesta typer av tyger men helst stickat, ull, fleece och saker med polyester och elastan. 2 gånger gick det så långt att vi kom hem till en katt som spydde och där det blev akut veterinärbesök och öppning av tunntarmen. Ytterligare 2 ggr blev det gastroskopi/kräkmedel hos vet. I vissa fall passerade det ut den naturliga vägen men vi var extremt nervösa så fort vi sett att han ätit något tyg. Till slut, när vi återfått försäkringsbelopp som var långt över förbrukat, fick vi till en utredning där man trodde hans Pica kunde vara en effekt av kronisk mag och tarminflammation (jag vet tyvärr väldigt lite om orsaker till detta) och kortison sattes in. I vårt fall hjälpte inte detta och tyvärr finns han inte längre kvar 😪 Han var en helt underbar katt men hans Pica styrde vår vardag mer och mer, förstörde i min och min sambos relation och gav mig magont och stress VARJE dag jag var på jobbet pga att jag jämt och ständigt tänkte på vad vi nu eventuellt kunde ha glömt framme. Inte en tygbit (förutom soffan tur nog) gick honom förbi 😔 Detta var en kortfattad version och även om det inte hjälpte för oss så råder jag dig att göra utredning hos specialistveterinär så snart som möjligt då ju tidigare man gör något desto större chans att djuret blir friskt. Understimulering kan absolut också vara en anledning för er. Jag hittade väldigt lite information under de 1,5 åren vi kämpade för vår katt så jag kände att det var min plikt att skriva detta. Som sagt, det ordnade sig inte för oss men det finns många katter som kan bli friska från Pica med rätt behandling i rätt tid. Lycka till! Jag håller alla mina tummar för din katt ❤️

Upp till toppen
Annons: