Om Ragdoll

Funderar du på att köpa Ragdoll?

2009-04-25 03:50 #0 av: Yataz

Om du funderar på att köpa Ragdoll, se till att den är rasren! Läs mer här!

ragdoll

Ragdollen har blivit en mycket populär ras. Detta på både gott och ont!
Vi ser idag flertalet annonser där det säljs mycket blandraser som det påstås vara Ragdoll i. Ibland förekommer det också att det säljs oregistrerade rasrena Ragdolls. I denna text vill jag ge er ett varningens ord för dessa oseriösa säljare!

En del tycker att en raskatt kostar för mycket och då kan man se en blandras eller oregistrerad katt som ett billigare alternativ. Men att köpa en blandras eller oregistrerad katt är inget bra klipp du gör! Det du gör är att köpa en väldigt dyr huskatt! För oavsett hur mycket Ragdoll det än är i katten så är det enbart en huskatt då den saknar stamtavla.

Varför säljer vissa då blandraser eller oregistrerade kattungar, kan man fråga sig. Det finns olika typer av säljare där ute bland alla annonser och jag ska härmed beskriva några av dem.

Säljare 1
Man säger att det är Ragdoll i kattungarna fast det egentligen inte finns någon inblandning av rasen överhuvudtaget. Man kanske tycker det liknar Ragdoll på något sätt och då kallar man dem för det. De blir också lättare att sälja och eventuellt kan man också ta ett högre pris eftersom Ragdollen är så populär nu.

Säljare 2
Man är helt novis när det gäller kattuppfödning och genetik och man vill inte heller sätta sig in i allt vad det innebär. Man tycker bara att det skulle vara så gulligt att få kattungar. Eller så har man rent av hört att katten mår bra av att få kattungar innan den kastreras.

Säljare 3
Man har köpt en renrasig Ragdoll till enbart sällskap. Uppfödaren till denna Ragdoll har gjort det av en anledning. Antingen ser den inte ut som en Ragdoll ska göra eller så kan det handla om svansknick eller någon annan defekt. Men trots det så väljer den nya ägaren att ändå ta en kull på katten av olika anledningar. Detta betyder att det som en gång en seriös uppfödare har försökt att stoppa ändå sprids vidare och det är du som köpare av dessa kattungar som sedan blir drabbad av konsekvenserna.
Denna typ av säljare är ofta ute efter att tjäna pengar. Det kan också handla om att man lånar ut sin renrasiga, sällskapsköpta, hane till avel för snabba pengar.

Säljare 4
Man är uppfödare och väljer att inte registrera sina kattungar på grund av något man vill mörklägga. Det kan handla om en parning som inte var menad att ske, att man avlat på sjuk katt, att kattungarna är sjuka, att man är utesluten från sitt förbund och inte kan registrera. Ja, det finns många olika anledningar, men det viktigaste är att komma ihåg att ingen av dessa anledningar är skäl nog för att inte registrera! En uppfödare måste alltid registrera sina kattungar!

Det finns kanske fler typer av säljare där ute. Jag har tidigare svarat på annonser och verkat vara intresserad för att få reda på vad det handlar om för katter så att man kan ta kontakt med uppfödaren. Och det är då dessa olika typer av säljare som jag i huvudsak stött på.

Seriösa uppfödare arbetar hårt för att bevara Ragdollen sund och rasren. Vi utför diverse hälsotester på våra katter, vi tecknar försäkringar som är en trygghet både för oss själva och för dig som köpare. Kattungarna vaccineras, veterinärbesiktigas, ID-märks och registreras innan de får flytta vid tidigast 12 veckors ålder.
En uppfödare har till skyldighet att följa djurskyddslagen, djurskyddsförordningen, klubb- och förbundsregler, konsumentköplagen samt köplagen.
Som uppfödare har man ett stort ansvar gentemot sina kattungeköpare. Uppfödare måste alltid finnas till hands om problem skulle uppstå. Sedan kanske inte uppfödaren alltid sitter på själva lösningen, men det är viktigt att denne finns där och gör vad denne kan.
Väljer du däremot att köpa en blandras eller oregistrerad Ragdoll så kan du i många fall glömma denna trygghet du har som köpare när du köper en renrasig Ragdoll från en seriös uppfödare.

Efter att ha läst igenom denna text hoppas jag att du förstår värdet av att köpa en registrerad Ragdoll från en seriös uppfödare. Ha aldrig bråttom vid ett köp. Besök och prata med flera olika uppfödare. Och spara hellre ihop pengarna till en registrerad Ragdoll och köp när du fått råd till det.

Framförallt stöd inte dessa oseriösa säljare!

Ni får gärna länka till denna för att sprida budskapet vidare så att fler förstår värdet med att köpa en registrerad rasren Ragdoll.

Martina

 

Yataz

Anmäl
2009-04-25 21:36 #1 av: Singo-Torpet

bra skrivet.. ska länka när ja får klart min nya sida..

Anmäl
2009-05-08 14:58 #2 av: Yxskaft

Väldigt bra skrivet. Lägger gärna ut den på min blogg.

Anmäl
2010-07-30 09:24 #3 av: Lottis-Gottis

Bra skrivet och en väääldigt söööt kisseFlört

Anmäl
2012-05-14 12:06 #4 av: April_Wicca

Man kan bara inte få nog av katter tycker jag. Min favorit ras är Birma. Ragdoll och Birmor är väl ganska lika, eller hur? Ps. Bra skrivet! Har du själv en Ragdoll? MVH- April, som älskar katter.Oskyldig

Anmäl
2012-05-16 11:03 #5 av: miher33

Gillar!!! Glad

Anmäl
2012-05-31 15:25 #6 av: susanneda

Har själv en jättefin ragdoll med fin stamtavla utmärkt till avel. Har tänkt ta kull på henne. Men ibland är eländet ett ögonblicks verk. Hon har nyss löpt, fått vara inne hela tiden under uppsikt. Sista löpdagen hade dörren blåst upp medan jag plockade fram grejer från garderoben. Sprang ut direkt när jag upptäckte det och där satt hon med granngårdens hankatt..vet inte om något hann hända, men vad tycker du att man ska göra om olyckan varit framme?

Enligt veterinären bör jag inte abortera de ev ungarna då det finns stor risk att hon då får livmoderinflammation och blir steril.

Tycker inte heller att det är rätt att döda kattungarna för att de inte är fina nog..

Anmäl
2012-05-31 17:02 #7 av: [Highonbluetomorrows]

#6. Om du inte ska ge abortspruta så anmäl (direkt när du märker att/om hon är dräktig) till sverak eller liknande att katten blivit tjuvparad. Det kan ställa till för fortsatt avel nämligen, om det framkommer att du "sysslar med huskattsavel".

Sen tar du hand om ungarna på samma sätt som vore det raskatter. Kelar med, vänjer vid ljud och människor, hanterar, vaccinerar två gånger och chipmärker. Och säljer dem för en rimlig summa beroende på hur mycket pengar du lagt ut. Huskatter är inte mindre värda och förtjänar precis samma rätt till ordentliga hem som raskatter.

Sen borde du kanske startat en egen tråd om det här :).

Anmäl
2012-05-31 17:06 #8 av: Shivali

#6 Man kan ge Alizin som "abortspruta", det ges i 2 doser med ett dygn emellan. Biverkningar såsom illamående eller flytningar kan förekomma och eventuell ökad risk för livmoderinflammation, men STOR risk skulle jag väl kanske inte kalla det...jag vet om katter som getts denna behandling och haft kullar efter detta. Alizin ges också vid just livmoderinflammation då det rensar ur livmodern. Annars är det ju kastrera som gäller...

Är du SVERAK-medlem? Kan tänkas att de har synpunkter på blandrasparningen och du bör kontakta dem för att höra hur du ska göra i denna situationen. SVERAK kan utesluta medlemmar som medverkar till blandrasavel men om man kontaktar dem och förklarar läget kan det gå att lösa. Och vad tycker din katts uppfödare om detta? I mina avelsavtal framgår det tydligt att det är TOTALT förbjudet att använda katten i avel annat än med annan rasren och registrerad Ragdoll.

Jag hade gett Alizin utan att tveka. Fostren fäster inte ens i livmoderväggen innan ca dag 21 och innan dess tycker jag nog inte direkt att det är "kattungar". Huskatter är inte sämre eller "fina nog" men jag hade aldrig kunnat stå för att sälja kattungar där båda föräldrarna inte är utvärderade och kollade dels hälsomässigt men och typmässigt samt temperamentsmässigt. Det är ju DÄRFÖR jag föder upp raskatter!

Anmäl
2012-06-19 10:57 #9 av: [kakanse]

Hej, med risk för att bli påhoppad så har vi en blandis på väg hem.
Flyttar hit på måndag.

Hon är blandning mellan ragdoll och birma.
Däremot är hon vaccinerad, chippad, vet-besiktigad och säljs för 4000 då vi hämtar henne.


Köpte min andra bondkatt, vanlig orange liten herre för 4500 bara för han var fin. Det var han jag föll för :) det spelade ingen roll om han kostade mer än hälften av en renrasig katt för mig. Han var den jag ville ha. 

Förstår tanken bakom ditt inlägg men vill även säga att det inte är fel eller av snålhet vissa köper blandisar :)
Jag t.ex är inte intresserad alls av uställning eller avel, då passar vår lilla tjej som kommer hem till oss om 6 dagar utmärkt.
Upplever att kvinnan som säljer henne är seriös då hon vaccinerar, chippar och besiktigar alla kattungar innan hon säljer dom.

Du kanske menar såna som inte bryr sig om katternas hälsa utan bara säljer för pengar? Tycker det är jättebra att det sprids hur som, för katternas bästa. Sen tycker jag det är bra att folk tar betalt för katter idag och inte bara nån hundralapp.

Ha en fin dag!

Anmäl
2012-06-19 11:59 #10 av: OberonsMatte

#9 Varför tror du att din uppfödare väljer att producera huskatter som ser ut som raskatter istället för att ägna sig åt registrerad och kontrollerad avel? Det blandrasköpare har missuppfattat totalt är att priset sitter i utseendet på katten. En blandrasuppfödare är någon som svikit sina uppfödares förtroende å det grövsta och detta enbart för egen ekonomisk vinnings skull.

Jag är inte heller intresserad av avel eller utställning, men aldrig någonsin skulle jag komma på tanken att lägga pengar i ohederliga människors fickor för det.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2012-06-19 12:09 #11 av: [kakanse]

Jo fast kontrollerad.. Hon uppger ju att den är orenrasig och jag köper den för jag inte är intresserad av att lägga det dubbla på en katt som för mig som lekman ser precis likadan ut?

Så länge hon inte parar honan massa gånger bara för att få pengar och samtidigt plåga henne ser jag faktiskt inte varför detta är värre än bondkatter som också är blandningar?

Tror du hon vinner mycket på detta?
Foder, vetkostnader, chipp, vaccinering, besiktning osv för alla kattungar och sedan 4000 per katt.
Då är ekonomisk vinning olika för dig och mig.

Förstår som sagt grundtanken med detta inlägg men det finns faktiskt folk som kanske inte bara ser ekonomisk vinning i detta och är ohederliga.

Allt är inte svart eller vitt.

Anmäl
2012-06-19 12:24 #12 av: OberonsMatte

#11 Om din uppfödare nu är så hederlig antar jag att hon berättade om sina avelsplaner för de registrerade föräldradjurens uppfödare? Om inte, varför då tror du?

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2012-06-19 12:25 #13 av: [kakanse]

O där tappade jag intresset för denna diskussion då du inte ens svarar på det jag skriver.

Det jag försöker säga är att alla är inte elaka skurkar som vill ragdoll illa och tjäna pengar på det. Inte heller dom som väljer att köpa huskatter som är blandningar.

Anmäl
2012-06-19 13:41 #14 av: Rosino

#11 Vad är hennes motiv då? Den kan ju inte vara att föra rasen framåt, eftersom hon avlar fram blandraser?

Och hon har fortfarande antagligen svikit uppfödarna till de katter hon använder i blandrasaveln eftersom väldigt få uppfödare skulle tillåta sånt. Redan där börjar oärligheten.

Jag förstår inte vart du vill komma heller, och att söka förståelse i ett ragdollforum där många är uppfödare vars mardröm är att avkommorna ska hamna i BYB är rätt meningslöst. Jag tror inte att du får medhåll här av någon.

 

Anmäl
2012-06-20 07:27 #15 av: Neo033

Jag förstår att det kan finnas en marknad för de som upplever att de får en fin katt till lite billigare pris. Men, precis som några tidigare nämner, finns det nog ingen registrerad uppfödare som upplever det som annat än högst oseriöst. Även om den här huskattsuppfödaren du nämner vaccinerar, chippar och vet-besiktigar så utgår jag från att han/hon inte ultraljudar avelskatterna som används för HCM? DND-test på HCM kan man inte göra i en kombination heller med en ragdoll och en birma.

Precis som någon sagt har jag hemskt svårt att tro att någon dessutom sålt de registrerade katterna till någon som vill föda upp huskatter, så visst är det väldigt sannolikt att tro att det har ljugits för dem...

Jag säljer mina sällskapskatter för 6500 kr. Dvs 2000 mer än du har gett. Då har du en katt med den fulla historiken vad gäller ex HCM-scanning. Du vet att avelsdjuren är utvalda både av exteriöra, men även av hälso- och temperamentsmässiga skäl. Du vet vad det är för ras du har och vad du kan förvänta dig i kattens beteende kopplat till detta.

För mig som registrerad uppfödare är det svårt att förstå hur någon som vill föda upp katter inte vill bidra till en specifik ras utveckling, varför man bara vill göra och ta ansvar för hälften? Kanske uppfyller man inte alla krav som SVERAK ställer på oss uppfödare? Kanske man har blivit utesluten ur förbundet pga att man brutit mot reglerna tidigare? Kanske vill man komma åt "marknaden" av köpare som värderar priset högre än hälsan (eller kanske har okunskap inom detta område)? Jag vet inte, men hoppas att nya kattungeköpare funderar på vad de vill uppmuntra för typ av avel.

Anmäl
2012-06-20 09:49 #16 av: Selma67

# 15

Bra skrivet.

Jag som är nybakad uppfödare håller med till fullo.

// Liselotte

Liselotte, uppfödare av ragdoll

www.wendeltassens.se

Anmäl
2012-06-23 00:58 #17 av: Quincy

#15 bra skrivet och bra ton! :)

Undrar bara vad dnd test på hcm scanning är för nått och om du kanske visste varför det inte går att göras på en blandras/huskatt?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.