Hälsa, beteende och skötsel

Första hjälpen för katt

2010-01-06 23:48 #0 av: David

Vår önskan är givetvis att du aldrig ska behöva använda dina kunskaper i Första hjälpen för ditt djur. Om olyckan ändå skulle vara framme så är det viktigt att veta hur man ska gå tillväga för att snabbt komma till undsättning för katten.

Kom dock ihåg att om ditt djur råkar ut för en olycka eller skada ska du alltid kontakta en veterinär. Försök inte att behandla skadorna själv. Första hjälpen är just en första hjälp innan djuret får professionell vård av en veterinär.

Grundregler

för första hjälpen av hund eller katt:

 • Förbli lugn och sansad. I en akut nödsituation gäller det att handla förnuftigt och målinriktat.
 • Försök få tag på en medhjälpare så att du kan koncentrera dig på att ge första hjälpen, medan din medarbetare assisterar, ringer till veterinären etc.
  Kontrollera hunden eller kattens tillstånd. Detta kan du göra genom att se om djuret reagerar när du kallar på det eller klappar i händerna. Var beredd på att hunden eller katten plötsligt kan bita eller klösa i nödsituationer även om den känner dig.
 • Om hunden eller katten inte andas eller verkar livlös, försök rädda djuret genom återupplivningsförsök.
 • Ljusröda, pulserande blödningar (dessa kommer från en pulsåder) ska tryckförbindas eller täckas över med en ren handduk, eller några sterila kompresser, som vanligtvis finns i första hjälpen-väskor, medan djuret körs till veterinären.

LABC för ditt djur

en kom ihåg-ramsa som hjälper dig att minnas nyckelpunkterna.

Läge = avvärj akut fara för dig och ditt djur.
Andning = kontrollera andning och puls.
Blödning = Stoppa eventuella blödningar.
Chock = behandla och motverka chock.

Gör ditt hem till en säkrare plats

Att säkra ditt hem kan också vara en god idé. Tänk på:

 • Låt inte plastpåsar, nålar, gummiband, ledningar (elsladdar/mobil-laddare), häftstift eller snören ligga framme.
 • Se alltid till att luckan till tvättmaskinen är stängd samt att locket på sophinken, syskrinet och verktygslådan ligger på.
 • Se upp med strykjärn - de har orsakat många brännskador.
 • Skydda spisplattorna på lämpligt sätt.
 • Hålla alla desinfektions- och rengöringsmedel utom räckhåll, särskilt om du har kattunge eller valp. Se till att hålla medicinskåpet låst, huvudvärkstabletter ska inte ges till hund eller katt.
 • En del krukväxter kan vara gifitgia för katten. Se upp om din katt tuggar på till exempel mistel, mimosa, gummiplantor, krokus, julstjärna, murgröna, järnek, azalea, fikus och kalla.
 • Om du har balkong: håll hunden eller katten under uppsikt. En gråsparv eller skata kan lätt förivra ditt djur!
 • Håll alla kemikalier som växtgifter, gödningsmedel och målarfärg etcetera oåtkomliga.
 • Tänk på att släcka ljusen - det är många morrhår som försvunnit genom nyfikenhet. Glöm inte att blåsa ut dem också under obevakade stunder.
 • Mat på bordet kan locka upp det allra lydigaste djuret. Var extra uppmärksam på choklad. Ämnet teobromin som finns i choklad är giftigt för hund och katt.
 • Skärma av farliga elkablar om djuret biter på dem.
 • Håll undan råttgift och snigelgift och annat som kan vara farligt för ditt djur.

Källa: Royal Canin

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-01-06 23:49 #1 av: David
1a-hjalpen-royal-canin.pdf

Royal Canin har också tagit fram en PDF-fil med goda råd.

Har du egna tips och erfarenheter? Berätta gärna!

 

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-01-06 23:52 #2 av: Yataz

Vilken bra artikel David! Tack för den! Glad

Yataz

Anmäl
2010-01-07 04:42 #3 av: Svidjas

Nu blir det smygreklam men ni får ursäkta. Skäms

Det bästa mot mindre sårinflammationer och småsår på katter (och även andra djur (använde det på våra kossor när jag var yngre) är enligt min mening kådsalva, och då ska det vara den typen kokad på grankåda som bara har 3 ingredienser. Den verkar väldigt utdragande och fungerar även på stickor.

http://www.svidjas.se

Anmäl
2010-01-07 10:08 #4 av: Lottis-Gottis

Bra artikel Glad

Anmäl
2010-01-08 08:24 #5 av: Addiction

Jag kör alltid på att skölja mycket om sår uppstår innan jag lägger om det.

Vet inte hur deras LABC ska kunna hjälpa människor som inte har hållt på med djursjukvård riktigt, eller humansjukvård.

Andning: Kan ju vara bra att veta att man enklast känner pulsen på en katt vid insidan av låret, det kan behövas lite tryck.

Kolla slemhinnor i mun och ögon. Gör det på din katt när den är frisk så du vet hur det ser ut. Om nosen är väldigt varm kan det innebära feber, jag brukar iaf reagera på om nosen är väldigt varm och torr.

Blödning: Skölj sår väl med vatten eller natriumklorid, absolut inte något starkare som torkar ut. Linda aldrig direkt med gasbinda utan ha gärna ett lager med med bomull längst in om det inte är blödande så det fastnar, då finns det bra kompresser att köpa på apoteket som innehåller antibakteriella ämnen. Linda många varv avsluta med VetFlex som är ett självhäftande bandage men töj inte ut det!! Det är nämligen ett ypperligt redskap för att ursaka en uppsvälld tass då för att det trycker för hårt.

Chock: Hur många vet egentligen vad chock är, det finns massor av olika typer och för att kunna kontrollera chock måste man först veta hur de olika typerna påverkar kroppens organ. Kort sagt så brukar pulsen bli jättesvag och djuret brukar flåsa, men att häva en chock kräver ofta medicinska åtgärder som påverkar nervsystemet. Det är också jätteviktigt med vätsketerapi och att kroppen är i normal kroppstemperatur. En kall kropp i chock är väldigt farligt. Kort sagt chock = veterinär direkt!!

Tycker inte att RCs guide skulle hjälpa i en direkt nödsituation men visst är det en bra grund för att undvika olyckor!

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.