Nyheter

Att kommunicera på nätet

2009-08-25 03:29 #0 av: Yataz

Det sägs att 90 procent av vår kommunikation utgörs av vårt kroppsspråk och resten av det vi säger. Det betyder att vi måste kompensera för de saknade 90 procenten på något annat sätt när vi skriver.

Här är några saker som kan vara bra att tänka på för oss som skriver och läser mycket på nätet.


Utgå ifrån att allt som skrivs är skrivet med gott uppsåt

Få människor är avsiktligt elaka. Det kan verka så ibland, men det är oftast missförstånd som ligger bakom då. Alla har olika erfarenheter, kunskaper och bakgrundsinformation. Det är inte konstigt att vi missuppfattar varandra ibland.

gemina
Jag skrattar inte alls ÅT dig, jag skrattar MED dig!


Tala inte om för andra vad de menar/tycker/tänker/känner

Ingen tycker om att bli skriven på näsan vad de menar med något. Skriv i stället hur du uppfattar det de skriver. Exempelvis "jag uppfattar det du skriver som kränkande" i stället för "du är elak som skriver xxx". Det är stor skillnad på att berätta vad någon annan menar med det de skriver och att skriva hur du uppfattar det de skriver.

gemina
Nu tog jag faktiskt illa upp...


Fråga

Frågor är kraftfulla verktyg. Om det är något du inte förstår, eller något som verkar konstigt, fråga. Det är bättre att fråga "vad menar du när du skriver att jag är en idiot" än att skriva "idiot kan du vara själv". Framför någon en uppfattning du inte förstår är det lätt att fråga varför han eller hon har den uppfattningen.


Skilj på sak och person

Att någon skriver något du inte håller med om, betyder inte att de är dumma i huvudet. Alla har rätt till sin uppfattning. Acceptera det. Du är inte sämre än andra bara för att du inte tycker som de. De är inte sämre än du därför att de inte tycker som du.


Ge inte igen

Sjunk inte till samma nivå som någon du tycker beter sig illa. Lägg din energi på människor du gillar i stället.

busar
Bara så du vet så tänker jag ge igen så det heter duga!


Bli inte arg

Konstigt råd? Ja, det låter kanske så. Vem drabbas när du blir arg? I första hand du själv. Särskilt när du befinner dig på ett diskussionsforum där ingen hör dig skrika. Den ilskan är riktad mot drabbas sällan.

Är det roligt att bli arg? Nej, de flesta tycker säkert inte det, men det är inte så enkelt att bara sluta bli arg. Det kräver träning. Mycket träning. Ett första steg är att stanna till i tanken och inse att du håller på att bli arg. Öva på det. När du kommer så långt att du ser ilskan komma kan du börja bearbeta den. Inse att du själv är offret för din ilska (och alla andra obekväma känslor med för den delen). Låt ilskan rinna av dig. Är det verkligen värt besväret och olustkänslan att bli arg? Fokusera din energi på bättre saker.


Skriv inte när du är arg

Risken är stor att du kommer att ångra dig. Vänta gärna en natt. Om du måste skriva, gör det, men skicka det inte förrän du har lugnat ner dig och läst igenom texten noga.

Det finns ett ordspråk som lyder ungefär: "Håll tal när du är arg och du kommer att hålla det bästa tal du någonsin har ångrat."


Inse att du kanske inte var så tydlig som du borde

Även om något du skriver är fullkomligt tydligt för dig, kan det vara otydligt eller ha en annan innebörd för andra. Förtydliga om du märker att någon inte uppfattar vad du menar.


Det är mänskligt att göra fel

Jag begår misstag, du begår misstag och alla andra gör det. De flesta misstag går att rätta till. Be om ursäkt och var beredd att acceptera andras ursäkter när det behövs.


Se inte de här tipsen som lagar

:-) Du bestämmer själv om du vill följa dem eller inte, men fråga dig om det kan ligga någon sanning bakom dem. Ifrågasätt dem gärna.

geisha
Ett skratt förlänger livet!!!


Texten är skriven av Niklas.
Bilderna föreställer kattungar ur S*Yátaz G-kull

Yataz

Anmäl
2009-08-25 09:10 #1 av: ElHeMas

Fantastiskt Martina att du fixar och donar, hittar artiklar som är viktiga. Denna tyckte jag verkligen kom i passande tid.

Jag har alltid gillat forumet innan men under senare tid så har det varit tråkig stämning, hoppas det vänder och blir ett trevligt forum igen.

Som det varit nu har man ju knappt vågat skriva något med rädsla för att få det i ryggen vid senare tillfälle. Självklart har man vågat lägga in bilder på söta bebisar men inte mer.

Så än en gång eloge till dig som letat fram en bra och passande artikel

Anmäl
2009-08-25 09:20 #2 av: NorthernPearls

Go morron.

 

Jag håller faktiskt med #1.

 

Anmäl
2009-08-25 10:46 #3 av: keikis

Martina!! Du är fantastisk.

Vilket jobb du lägger ner på forumet.Jag beundrar ditt jobb till 100%,

vilken sajtvärd du är!!

 

 

Anmäl
2009-08-25 10:46 #4 av: Wonderdolls

Fin artikel! Det vad roligt och lärorikt att läsa!Glad

Anmäl
2009-08-25 12:40 #5 av: kitcat

Håller med ovanstående, detta var klockrent! Konkreta tips som vi alla borde ta till oss. Tänk vilken bra värld vi skulle ha om alla följde dessa råd. Tack Martina för en kanontråd!

Anmäl
2009-08-25 12:44 #6 av: Yataz

Nu gör ni mig nästan generad SkämsSkrattande
Vad gulliga ni är med era ord!! Kyss

Ibland blir det mindre trevliga diskussioner, men jag tror det är svårt att frångå helt och hållet. Men vi kan ju göra vårt bästa. Alla gör vi fel ibland, men det är bara att ta lärdom av det och gå vidare.

Yataz

Anmäl
2009-08-25 17:26 #7 av: Miggy

Vilken superbra artikel! Jag håller med ovanstående medlemmar fullt ut.

 

Du e en kanon-tjej!! Kyss

Anmäl
2009-08-25 21:39 #8 av: Elvans

Jätte bra Martina... :-)

Håller verkligen med #1

 

//Lotta

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

 www.elvansragdoll.se

 www.elvansragdoll.blogspot.com

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Anmäl
2009-08-26 00:02 #9 av: FunHouse

Jag måste också säga att du är fantastisk Marina!!!!!!!!!!

Bättre saijvärd kan vi inte ha,  (Jag borde flytta denna kommentar till rosorna, men nu får den vara kvar här..)

Mycket bra artikel och allt stämmer. Om alla tänkte så här så blev det så mycket trevligare.

AC

 

Anmäl
2009-08-26 00:08 #10 av: Helona

Jag instämmer oxå! Du är jätteduktig! VI HAR VÄRLDENS BÄSTA SAJTVÄRD HÄR!

Du får en bukett rorsor i denna tråden Flört.

Kram

Åsa

Anmäl
2009-08-26 00:21 #11 av: aannickaa

Vilken superbra artikel av Niklas.

Supersöta kattungar Martina

//AnnikaGlad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.