Annons:
Etiketthälsa-beteende-och-skötsel
Läst 22569 ggr
Yataz
2008-12-17 13:50

Invärtes & utvärtes parasiter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag blev inbjuden på föreläsning hos Linköpings Kattklubb, via min klubb Östkatten. Veterinär Ulla Petersson samt läkemedelskonsulenten Sofie Jansson från företaget Bayer AH var på plats och berättade om invärtes och utvärtes parasiter samt presenterade deras preparat. Jag har sammanfattat lite från föreläsningen som jag tänkte att ni skulle få ta del av.

Invärtes parasiter

Kattspolmask (Toxocara cati)
Kattspolmasken är vanligast hos kattungar till utekatter. Har en honkatt levt strikt inomhus förekommer inte kattspolmask hos kattungarna.
En katt kan bli smittad genom paranteniska värdar, som oftast är möss och sorkar, eller genom att slicka i sig maskägg. De paranteniska värdarna bär på vilande spolmasklarver, som när katten får i sig bytet vandrar i kroppen genom lever till lunga för att hostas upp, sväljas ner till tarmen och där kunna växa ut till vuxen mask.
Hos en honkatt vandrar larverna ut i kroppen där de lagras i en vilofas för att sedan aktiveras då honkatten föder ungar. Larverna vandrar då över till kattungarna via modersmjölken. Någon smitta till fostren som hos hund förekommer inte.
Det finns även en art av spolmask vid namn Toxocara leonina. Denna art förekommer även hos hund och kan smittas mellan katt och hund. Denna art påvisas främst hos vuxna katter och är mindre vanligt förekommande. Mellan 5-15% av katterna uppskattas ha spolmask.

kattspolmask

Bandmask (Taenia taeniformis)
Detta är den enda sorten av bandmaskar som påvisats hos katt i Sverige.
Mellanvärdar är möss, råttor och sorkar. Katter kan enbart smittas genom att de äter dynten i mellanvärden. Ingen direkt smitta mellan katter kan ske.
Bandmasklarven sätter sig i tarmväggen där den växer och avger ägg. Ägg som sedan kommer ut med kattens avföring. Ibland kan man även se katten släppa ifrån sig sådana här ägg lite här och var där den vistas. Dessa ägg sprider sig vidare genom att möss, råttor eller sorkar äter dem och livscykeln fortsätter vidare.

bandmask

Rävens dvärgbandmask (Echinococcus multilocularis)
Denna parasit kan smittas till hund och katt, men även människa!
Denna parasit förekommer inte i Sverige ännu, men förekommer lokalt i delar av Västeuropa.
Parasitens livscykel kan se ut enligt följande;
Den vuxna bandmasken lever i rävens tarm där den avger ägg som följer med avföringen. Äggen smittar en sork och utvecklas i denna till en blåsmask som ger ifrån sig dotterblåsor som sprids till olika inre organ.
Katten blir infekterad av att äta sorken. Blåsmasken utvecklas till vuxen bandmask som utsöndrar nya ägg via kattens avföring tidigast 26 dagar efter att ha blivit infekterad.
Katten får inga sjukdomssymptom av denna bandmask.
Människa kan smittas genom att vi får i oss maskägg via grönsaker, bär och svamp.
Men ännu finns denna bandmask inte i Sverige som tur är, vilket gör att vi kan äta bär, svamp och grönsaker ute. Även Norge är fri från denna bandmask.
Du ska avmaska din katt mot detta vid inresa till Sverige från annat land.
Ska du på kort resa till Danmark som inte vara längre än fyra veckor så har du möjlighet att få ett 4-veckorsintyg från din veterinär. Där intygar du på heder och samvete att du inte rest runt med katten och att du inte varit i Danmark längre än 4 veckor och att du ska uppsöka din veterinärklinik vid hemkomst för avmaskning.

dvargbandmask

Loppbandmask (Dipylidium caninum)
Denna bandmask har loppor och pälsätande löss som mellanvärd. I områden där katter lätt blir utsatta för loppangrepp är det också lätt att få denna bandmask genom att katten slickar i sig loppan. Larven utvecklas först i loppan eller lusen och katten får i sig smittan via denna mellanvärd genom att slicka i sig den.
Förekommer främst nedåt i landet, Skåne. Kan förekomma hos hund, katt och människa.

loppbandmask

Avmaskning
Bayer Ah har rekommendationer att avmaska kattungar från 3 veckors ålder och därefter varannan vecka fram till 12 veckors ålder. Banminth rekommenderas att användas till kattungar och räcker gott och väl. Axilur är onödigt att använda till kattungar.
Vuxna katter som går ute bör avmaskas kvartalsvis. Och innekatter vid behov.
Man ska alltid avmaska vid resa utanför Sverige.
Använd alltid rätt doser och avrunda uppåt. Annars finns det ingen mening med avmaskning.
Inga resistensproblem förekommer hos katt och hund.

Det finns numera avföringsprov att använda. Om ett sådant test ska bli någorlunda tillförlitligt bör man ta avföring tre dagar i rad och lägga ihop och sedan kontrollera. Detta eftersom ägg utsöndras oregelbundet.
Dessa avföringsprov är ungefär 75% tillförlitliga.

Utvärtes parasiter

De utvärtes parasiter som förekommer är; öronskabb, kattloppor, andra loppor, löss, mjällskabb och mindre vanligt rävskabb och hårsäckskvalster.

loppa

För att se Bayer's sortiment besök hemsidan; http://animalhealth.bayer.se

Författare: Martina, S*Yátaz

Yataz

Annons:
janesmatte
2008-12-18 20:09
#1

uch äckliga djur men tack för du delar med dig av dessa infon

 

_____________________________________________________________________________________________________

Letar Ragdoll på foderKyss

FunHouse
2008-12-18 22:05
#2

Tack Martina för informationen.

AC

*****************************************
**Vi har kattungar. Det är lycka!!
Lev. klara till augusti 2011

S*FunHouse´s
AnnaCarin Hammarstedt

www.funhouses.se

Lottis-Gottis
2009-07-07 19:35
#3

Tack för den bra informationen Glad

Glad Kramisar och nospussar Lotta, Geisha och Tilly Kyss

Upp till toppen
Annons: