Avel, genetik och uppfödning

Förlossningskomplikationer

2008-12-17 13:24 #0 av: Yataz

Jag blev inbjuden på föreläsning hos Linköpings Kattklubb, via min klubb Östkatten. Veterinär Christer Nygren från Jägarvallens Djursjukhus i Linköping var på plats och informerade om kattens förlossningskomplikationer. Jag har sammanfattat denna föreläsning och tänkte dela med mig av denna till er.

Lite allmän information om avelsdjur
En avelshona används i avel till ungefär 7 års ålder, men kan användas till 10 års ålder.
Om en hona ej kommer i löp kan det bero på flera orsaker, bland annat att katten står lågt i rang, är sjuk eller stressad.
När en hona väl löper och paras så är det hela 32% som av någon anledning inte blir dräktiga. När en hona parats flera gånger och man kanske testat olika hanar och honan ännu inte är dräktig kan man göra en fertilitetsutredning. Man kan då bland annat undersöka om FIV och FeLV m.m. kan vara en orsak.
En hona släpper sina ägg 1-2 dygn efter parning. Efter 10 dygn kan man göra ett ultraljud för att undersöka om honan är dräktig, men normalt sätt gör man inte detta ultraljud förrän efter 25 dygn. Man kan även göra röntgen på dygn 40 och det är den säkraste metoden för att veta antalet ungar. Dock kan det vara svårt när det är många ungar att se det exakta antalet.
Det är bra om man lär sig att palpera sin katt. Med palpering menas att man känner och klämmer igenom kattens mage för att känna kattungarna. Detta kan man börja göra vid 3 veckors ålder och sedan regelbundet. Lär du dig det ordentligt så kan du själv känna antalet ungar i magen.

Förlossningen
Du ska uppsöka veterinär om;
- du ser en röd/svart flytning och ingenting händer,
- vattnet går och ingenting händer på 1-2 timmar,
- katthonan har mycket svaga oregelbundna värkar i 2-3 timmar utan att något händer,
- katthonan har mycket starka värkar i 20-30 minuter utan att något händer,
- någon kattunge sitter fast i öppningen och inte kan lirkas ut,
- om honan på något sätt verkar sjuk.

Med statistik från försäkringsbolagen drabbas 14,6% av förlossningskomplikationer.
Förlossningskomplikationer beror i de flesta fall på värksvaghet hos honan.
Ett eller för många foster kan ge komplikationer, lagom är bäst.
Ett foster ger svaga impulser till honan som då kan ha svårt att få igång krystningar.
För många foster med mycket fostervatten kan ha tröttat ut livmodern genom att ha burit allt vatten och därför inte orkar krysta.

Vid problem att få igång förlossningen kan värkstimulerande ges. Men om detta ges så bör man se till att veterinär som kan utföra kejsarsnitt ska finnas tillgänglig efter att värkstimulerande givits, ifall det uppstår problem med att få ut kattungarna.
Om kejsarsnitt ska utföras och du beslutar att även kastrera katten samtidigt så kan det bli problem med försäkringsbolaget gällande avelsförsäkring om du inte fått godkännande därifrån först.
Förlossningskomplikationer där kejsarsnitt måste utföras tros vara arvsbetingat.
En engelsk studie visar följande rasfördelning på kejsarsnitt; 10% siames, 7,5% perser och 0,4% vanlig huskatt.

Av alla de kattungar som föds är 10% dödfödda och 7,3% dör inom 1-2 veckor.
Om en kattunge väger under 75 gram har den liten chans att överleva.

En sak man slutligen kan ha i åtanke är att en katthona ofta föder lättare i bilen.
Låter konstigt, men de som väl stöter på komplikationer och måste ta sig till veterinär råkar nästan alltid ut för att honan föder i bilen på vägen dit.
Vad detta beror på vet man inte. Kanske helt enkelt att honan får vara ifred och ha det ombonat och föda i lugn och ro?
Kanske ska man ta en runda i bilen nästa gång honan inte verkar få till det? *Ironisk*

kattungar

Författare: Martina, S*Yátaz

Yataz

Anmäl
2008-12-18 22:29 #1 av: FunHouse

Tack Martina för väldigt intressant information...

Det med bilen ska jag försöka komma ihåg om det uppstår något.

GodJul kramar från AC

Anmäl
2013-07-25 23:18 #2 av: bubbelbruden

Väldigt intressant information men det där med att kattungar under 75 gram har liten chans att överleva vet jag inte riktigt om jag tror på. Är med och driver en hittekatts förening och det är väldigt ofta som ungarna väger mindre än så.. Har en kull som snart ska flytta där dom 2 minsta vägde 45-56 och nu är dom stora och fina. Visst första veckan fick vi stödmata lite då syskonen vägde mellan 95-111.Men idag är den som vägde 56 störst i kullen och systern är nr 3/5 så allt går det men den informationen är väl baserad på ras och huskatter i te koloni och vanvårdärenden som vi hanterar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.