Om Ragdoll

Ragdollens historia

2008-08-16 23:47 #0 av: Yataz

Det finns många historier kring Ragdollens bakgrund. Här kan ni läsa den mest troliga historien.

Josephine med kattungar

Historien om Ragdollens uppkomst börjar 1962 i Kalifornien hos en viss Mrs Ann Baker. Hennes granne Mrs Pennel ägde en vit långhårig katt av "angoratyp" som kallades för Josephine.

Den här honan intresserade Ann Baker så pass att hon bad att få para den med en birmahane och behålla eventuella ungar. Josephine hade fått ett antal kullar som blivit ganska storvuxna med blå ögon och relativt lång päls.

I kullen med birman fanns två hanar, Daddy Warbucks och Geuber, som blev de första ragdollkatterna, även om rasen inte fått något namn ännu. De bägge hanarna var vad vi idag kallar mitted.
Mrs Baker bestämde sig för att försöka para Daddy Warbucks tillbaka på Josephine eftersom hon ansåg att det var något speciellt med de här två hanarna. Resultatet blev Fugianna som var en brun bicolourhona.
Huruvida det blev några fler ungar i den kullen vet vi inte för Fugianna är den enda som omnämns och från henne härstammar den linje som kallas "lightside".

För att inte få ännu mer inavel beslutade man att blanda in en annan ras i aveln och Ann Baker och några genetiker hon hade tagit kontakt med bestämde sig för brun burma.
I en del historieberättelser påstås det att det var en svart perser, men i det stora stamträdet dit alla äkta ragdolls ska kunna spåras står det klart och tydligt "burmese". Vad som också talar för det är att Ann Baker gav många av katterna på den linjen asiatiska namn som Kyoto, Tiki, Toy Ling, Woo Wong osv att jämföra med burmans förfäder som hade liknande namn.

Alltnog, burman parades med Daddy Warbucks och man fick en brun colourpointhona, Buckwhet. Hon parades tillbaka på sin far och de fick Kyoto, en brun mittedhane, och Tiki, en brun colourpointhona. Tiki är urmodern på det man kallar "darkside". Alla dessa katter finns registrerade under stamnamnet Raggedy Ann.

Ann Baker började sälja sina katter som hon kallade Ragdolls, men hon behöll ett fast grepp om aveln och förbjöd sina köpare att para sina katter om man inte fick "licens", som innebar att man strikt följde hennes regler och anvisningar.
En uppfödare, Denny Dayton- Blossom Time cattery, delade inte mrs Bakers åsikter om hur de skulle avlas och efter en hård tvist i domstol och i media så bröt han sig ut och började avla på det sätt man gör med andra raser och härifrån har Ragdolls spridits över världen.
Denny Dayton startade Ragdoll Fanciers Club International (RCFI) som har som mål att få rasen godkänd i de olika amerikanska kattsportförbunden. Han började också skriva på det stora stamträdet dit alla ragdolls ska kunna spåras för att kallas "äkta".

Arbetet i RCFI har gett till resultat att all amerikanska förbund godkänt rasen. Första förbundet var NCFA år 1969 och på våren 1993 godkände det sista men största och viktigaste förbundet, CFA, ragdollen som ras.

Källa: Christine Landin

 

Yataz

Anmäl
2008-08-31 12:56 #1 av: Cattis

Intressant artikel!

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.