Avel, genetik och uppfödning

Avla med rött

2008-08-17 01:24 #0 av: Yataz

Lite grundläggande genetik och information för dig som är intresserad av att avla med rött.

Avla med rött

Det finns något som kallas för "Locus" på varje X kromosom. Detta "Locus" betecknas O, som står för Orange. Det är detta som bestämmer om pigmentet ska bli svart, o (eumelanin) eller rött, O (phaeomelanin). Den röda färgen ärvs därför könsbundet.
Det svarta pigmentet kan ge färger som; svart, brunt, blått, choklad, lila m.fl.
Det röda pigmentet ger istället färger som rött, creme m.fl.
Symbolen för röd färg är XO och brun färg Xo.

Hanarna har bara två alternativ, antingen är de röda (OY) eller bruna (oY) i grunden. Detta beror på att de endast har en X kromosom (XY). Det innebär att en blå hane bär brunt färganlag på sin X kromosom, och en creme hane bär alltså ett rött färganlag på sin X kromosom. Hanarna får alltid sin X kromosom från modern. Detta innebär att modern måste bära på rött anlag för att sonen ska kunna bli röd.

Till skillnad från hanar har honorna alltså två X kromosomer (XX). Men det är endast den ena X kromosomen i en cell som hålls aktiv. En sköldpaddsfärgad katt har en X kromosom som bär på rött och en annan som bär på brunt (Oo). Statistiskt sett innebär detta att hälften av honans hårstrån har en röd grundfärg, medan den andra hälften har en brun grundfärg.
En hona kan få sitt röda färganlag av antingen modern eller fadern.

En katt måste ha två X kromosomer för att kunna bli sköldpaddsfärgad. Därför ska inte hanarna kunna bli sköldpaddsfärgade. Men det finns i vissa fall hanar som trots detta blivit sköldpaddsfärgade. Detta beror på att de har ett dubbelt antal könskromosomer (OoYY),
eller att de har olika kromosomuppsättningar på olika ställen i kroppen. De hanar som är sköldpaddsfärgade är oftast sterila. Men det finns i vissa fall hanar som är sköldpaddsfärgade och dessutom fertila och har kunnat producera avkomma.
Dessa avkommor har blivit till genom att två foster av vardera kön har "sammansmält" till ett i livmodern.

Vid parning får kattungen en X kromosom från varje förälder. Från mamman kan endast ungen få X, medan pappan antingen ger X eller Y. Hanarna får sin X kromosom från sin mor och kan i sin tur endast ge denna till sina döttrar.

Källa: Martina Blom Bergman

Yataz

Anmäl
2013-07-18 15:06 #1 av: lindaKi

Jag undrar hur man ska palera, dvs känna på sin katt för att känna ev kattungar? Lägger man handen rakt på och stilla för att sedan invänta lite sparkar? Hur gör man och var lägger man handen? Någon som vet?

Tacksam för svar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.