Om Ragdoll

Ragdollens temperament

2008-08-17 00:17 #0 av: Yataz

En riktig trasdocka med en säregen gångstil.

Ragdollens temperament

Ragdollen är en perfekt innekatt med sitt lugna och tillgivna sätt. Den anpassar sig lätt efter
familjemedlemmarna och det inkluderar både barn och djur. Finns det barn i familjen som i lägre åldrar kan behandla djur i allmänhet lite vårdslöst så tar det väldigt lång tid innan en ragdoll börjar att säga ifrån, därmed är det inte sagt att de inte känner smärta, som elaka rykten vill påstå.

Ett drag som skiljer dem från andra raser är att de, om de vill, kan slappna av i alla muskler då man lyfter upp katten så att den blir lika lealös som den "trasdocka" de har fått sitt namn av.

Gångstilen är säregen för ragdollen går inte så smäckert som andra katter. De har istället en vaggande gångstil vilket kan bero på att de går brett isär med bakbenen. En annan egenskap hos ragdollen är deras sätt att lägga sig, den börjar med att lägga ner skuldran först, därefter lägger den resten av kroppen.
Ragdollen sover ofta på rygg med både bak- och framben brett isär.

Ragdollen är lättjefull och lugn katt. Den vill ogärna motionera mer än nödvändigt, men är för den skull ingen "prydnadskatt". Den är mycket nyfiken och vill vara med överallt, många liknar den vid en hund. Till skillnad mot andra raser ligger inte en ragdoll högt och observerar utan gärna mitt på golvet eller vid sidan av husse/mattes fötter så den inte missar något.
Om man vill gå ut med katten så behöver den egentligen inget koppel, då den på okänt territorium gärna håller sig i närheten av sin ägare.

På det hela taget är ragdollen en mycket trevlig, överseende, intelligent och lat katt som kräver mycket kärlek och uppmärksamhet av sin ägare, den kan bli väldigt olycklig om den måste vara mycket ensam utan sällskap av någon annan, så den trivs bäst om det finns andra katter i huset när husse/matte arbetar.

Som alla "maskade-katter" så föds också ragdollen helt vit. Fullt utmaskad och färdig i färg är inte ragdollen förrän i treårsåldern, så det kan vara lite problem att skilja på brun och choklad, och på blå och lila. Ragdollen växer länge och ryckvis. Precis när man har en perfekt proportionelig katt så växer den några centimetrar på längden och blir smal i kropp och ansikte. En par veckor senare kan den se bra ut igen, för att återigen dra iväg.
Ibland verkar det som om den sk slyngelåldern aldrig ska ta slut. Det här håller ofta på till framemot två års ålder då växandet sker mer långsamt. Fullvuxen är den dock sällan före det den fyller tre. På slutet är det mest huvud och nacke som blir bredare, speciellt på hanarna. När katten vuxit färdigt så väger en hona 3,5-5 kg och en hane 6-8 kanske 9 kg.

Källa: Christine Landin

Yataz

Anmäl
2010-07-19 01:47 #1 av: NaimaG

Ragdollen har precis samma personlighet som våran huskatt Cradle. Han är också en sådan som blir lealös, möter en vid dörren, lägger sig mitt på golvet, ska alltid vara med osv och Cradle är högt älskad av oss pga den personligheten. Ragdoll låter mer och mer som min typ av katt.Kyss

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.