Om Ragdoll

Värt att veta vid Ragdollköp!

2008-08-17 01:14 #0 av: Yataz

Information om vad som är värt att veta när du ska skaffa dig en Ragdoll.

Värt att veta vid Ragdollköp!

Innan Du bestämmer Dig för att köpa en Ragdoll bör Du förvissa Dig om det är rätta rasen för Dig. Hur vill Du att Din nya familje-medlem ska vara?

Söker Du...
...en lugn och ibland lite lat katt?
...en katt som trivs som innekatt och inte har behovet att gå ut?
...en katt som kommer bra överens med dina barn eller övriga djur?
...en sällskaplig katt som uppskattar din kärlek och uppmärksamhet mycket?
...en katt som följer dig och tar emot dig vid dörren när du kommer hem (hundlik)?
...en riktig "trasdocka" ;o)

Då har jag glädjen att berätta för Dig att Ragdollen är helt rätt ras för Dig!!!

Att hitta en uppfödare
Nästa steg för dig blir att hitta en uppfödare som det känns rätt att köpa ifrån. Mitt råd är att du besöker flera uppfödare och träffar flera Ragdolls så att du blir säker på att ditt köp känns rätt när det är dags.
Besöker du en uppfödare ska du kolla om kattungarna ser ut att ha det bra och att de ser friska och glada ut. Även så med de vuxna katterna du träffar på.
Ragdolls brukar inte vara de som springer och gömmer sig, tvärtom brukar de vara väldigt nyfikna och framme och undersöka när man får besök, även om det varierar lite från individ till individ.

Prata med uppfödaren och se om era önskemål och värderingar passar varandra.

 


Klart för köp
Har du hittat en uppfödare som det känns bra med och kanske även sett ut en kattunge?
Kolla så att du får den kattunge som passar dina önskemål bäst. Vill du enbart ha en sällskapskatt så kanske du inte är så noga med teckning osv, men har du tänkt dig att ställa ut bör du förvissa dig om att kattungen är korrekt tecknad samt ser ut som en Ragdoll ska göra typmässigt.
Du bör även i förhand ta reda på om du får avla på katten eller inte, så inget oklart dyker upp senare. Allt detta brukar dock uppfödare vara noga med att skriva in i avtal.

Som uppfödare har man vissa regler att följa och du ska se till att...
...kattungen är över 12 veckor gammal när den flyttar,
...katten är grundvaccinerad 2 ggr mot kattpest och kattsnuva,
...katten är veterinärbesiktigad med friskhetsintyg (inte äldre än 7 dagar),
...stamtavla medföljer katten.

Kom ihåg att du aldrig får bryta ett avtal och att du kontaktar din uppfödare när du vill ha hjälp och råd.

Använd aldrig en katt i avel som är såld till sällskap!
Vare sig du köpt en katt med avelsrätt eller ej, para aldrig katten med en annan ras!
Bevara Ragdollens rasren!


Nu har du gjort allt du har kunnat för att se till att du får den kattunge som
uppfyller dina förväntningar. Lycka till med din nya kattunge!

Yataz

Anmäl
2008-09-13 20:32 #1 av: Linn

Jag vill ha en ragdoll! Det är verkligen min drömkatt! Frågan är när jag kommer få råd att köpa en. Har jag förstått det hela rätt om jag säger att det trivs att vara en inne katt som kan trivas i en lägenhet? Trivs de att vara ensamma eller vill de ha sällskap av en artfrände? Vad brukar de felsta uppfödare ta betalt för en ragdoll? Slkijer det i pris på en sällskaps ragdoll och en avels/utsällnings ragdoll?

/Linn

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2008-09-13 21:02 #2 av: Yataz

En Ragdoll är väl värt pengarna i mitt tycke då det är en helt underbar ras på alla sätt och vis.
En Ragdoll är en innekatt och trivs i såväl lägenhet som hus.
Om man jobbar eller av annan anledning är hemifrån flera timmar per dag kan en Ragdoll lätt bli ledsen och då uppskattar den sällskap av en annan katt.
Priserna skiljer sig ganska mycket. Vi har en tråd som heter "Pris för Ragdoll". Läser du där så märker du att det varierar en hel del.
Jag brukar ta 6000 kr för sällskapskatt och 7000-8000 kr ungefär för en avels- eller utställningskatt.

Martina

Yataz

Anmäl
2008-09-13 21:09 #3 av: Linn

Jag läste i den tråden efter att jag skrivit inlägget här och såg att det varierade en del ja.

Den andra katten, bör det också vara en ragdoll? Visserligen är det väl bara ragdoll som verkligen passar och trivs bra som innekatt?

Linn

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2008-09-13 21:16 #4 av: Yataz

Jag vet inte angående vilka andra raser som lämpar sig bäst som innekatt då jag bara har Ragdoll.
Men Ragdollen blir glad oavsett vilken ras den har som sällskap. Den har väldigt lätt att anpassa sig till andra katter oavsett ras och även hundar.

Martina

Yataz

Anmäl
2008-09-13 21:20 #5 av: Linn

Ok. Får slänga in ett inlägg på katter i fokus då och kolla med dom Skrattande

Hundar var bra att dom trivs med, min pojkvän vill nämligen skaffa hund. Något jag egentligen också vill men inte tror att jag klarar av.

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2008-09-13 21:23 #6 av: Yataz

#5 Det blir nog inga problem. Lycka till med ditt Ragdollköp!

Martina

Yataz

Anmäl
2008-09-13 21:49 #7 av: Linn

Det verkar som att det ska kunna få bra att ha en annan katt som innekatt också, bara de inte fått vänja sig vid att vara ute. Tack så mycket Martina. Det lär nog dröja men jag hoppas verkligen att tillfälle kommer!

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2008-09-13 21:52 #8 av: Yataz

#7 Det var så lite så. Du är välkommen att dela med dig av dina frågor och funderingar inför kattköp här när du vill Glad

Martina

Yataz

Anmäl
2009-11-13 00:54 #9 av: Sessy

Bra artikel :) Jag har gått i "Ragdoll-drömmar" ett bra tag nu och har bestämt mig för att denna rasen är den rätta för mig :) *superglad* Har alltid älskat det vackra ansiktet och lugnet i rasen.. Men för att verkligen verkligen vara säker på att det inte är utseendet jag förälskar mig i har jag funderat och läst mig till allt jag kommit över! Killen vill ha Main Coon och jag vill ha Ragdoll.. hihihi, slutar kanske med en av var :P Ett stort plus i allt detta med kattköp är att jag har en hund på 5 kg som ÄLSKAR.. nej är FÖRÄLSKAD i katter.. :) Han är så larvig runt dom och därför tror jag även att den kombinationen kommer att gå strålande :) *hoppas hoppas iaf* Hoppas ni inte har nåt emot att jag hänger här inne ett tag o snappar upp det jag kan om denna underbara ras.. :)

Kram på er!!!

Anmäl
2009-11-13 01:08 #10 av: Yataz

#9 Välkommen hit!

Det är klart att du ska skaffa Ragdoll Glad
Men Maine Coon är ju också en trevlig ras förstås.

Hoppas du ska trivas här! Tveka inte att höra av dig om det är något du undrar över..

Yataz

Anmäl
2009-11-13 01:11 #11 av: Omorose

#9 Välkommen Skrattande Va kul att du har hittat hit och att även du är såld på denna ras, den är verkligen helt underbar =) Ragdollens vackra utseende är bara en bonus om man jämför med det härliga temperamentet!

En av mina avkommor har en vovve på 35kg som bästa kompis, dom är oskiljaktiga! Så det kommer nog gå som du säger, alldeles strålande.

 

Sarah.

Anmäl
2009-11-13 02:05 #12 av: Svidjas

#9 ja skaffa en ragdoll, men... jag känner igen mig, min moster föder upp mainecoons och min sambo är totalt galen i dem, han tycker vi borde börja föda upp dem med så han får sig en coonis Skrattande

http://www.svidjas.se

Anmäl
2009-11-13 02:54 #13 av: Sessy

#9 Tusen tack! Är helt säker på att jag kommer att få massa goda råd här inne och jag ska försöka läsa mig till allt jag orkar i tidigare trådar så ni slipper upprepa er :P

#11 TACK! Hihihi! Så roligt att höra ^^ Ja, man säger ju "som hund och katt".. men stämmer alltså inte alla gånger.. :P Min hund har nog varit kissekatt i tidigare liv för han HATAR andra hundar men bara avgudar katter.. :) Härligt att hela familjen kan välkomna en liten kisse tycker jag :)

#12 Ja.. :) Vi får börja med en katt.. kanske får singla slant om saken :P Nei då.. skojar bara. Det blir nog till sist en av varje.. Jag är en riktigt "mys-människa" och därför är jag förälskad i Ragdolls.. Min kille är Norrbagge och rör sig mycket ute i naturen så han vill ha en lite mer "robust katt".. hihi! Tror nog bara att han tycker att Man coonen för att den är lite mer "killig" ;) Träffade en på en vet.klinik när jag jobbade som praktikant.. hihihi.. lång historia men jag kan säga att jag aldrig mer tar miste på en main coon.. :)  

 

Anmäl
2010-05-18 21:40 #14 av: Bella-R

Föredrar ni hanar elr honor när det gäller Ragdolls?

Brukar det vara nån skillnad könen emellan?

Är himla nyfiken på rasen :)

/ Bella

Anmäl
2010-09-15 18:16 #15 av: exitingsvillemo

Varför är rasen en "inne-kattras" vad är det som gör den olämplig att släppa ut?

Anmäl
2010-09-15 22:39 #16 av: elyse

#15 Ingen katt bör vara utomhus utan uppsikt, i alla fall inte i tätbebyggt område. Det som främst gör att jag aldrig skulle släppa ut mina Ragdolls ensamma är att de, likt de flesta Ragdolls (i alla fall kastrerade sådana) inte har någon direkt fight-flight-reflex och inget revirtänk - alla är snälla kompisar, både djur och människor och det gör att de kan skada sig, antingen genom andra katter eller människor. Min svägerska har en Maine Coon som beter sig ungefär som Ragdolls och jag har flera gånger sett att hans beteende inte är lämpligt för att klara sig själv utomhus; han har fått ståltråd virad runt halsen, nära att bli påkörd av en pojke på cykel (jag var där och pojken såg mig - han hade garanterat cyklat över katten annars), suttit mitt i gatan och inte flyttat sig när en bil skulle köra förbi... Och det är bara vad jag vet har hänt - han kan ju inte själv berätta om någon gjort dumma saker.

Mina katter vill också vara där jag eller min man är - inte ensamma utomhus. Är vi inte hemma så ligger de och sover tills vi kommer hem. De får bara vara utomhus tillsammans med oss i trädgården och det räcker bra.

Anmäl
2010-09-16 00:40 #17 av: exitingsvillemo

#16 att säga att ingen katt bör vara utomhus, var väl kanske att ta i =)

Mina katter får göra som dom vill, vill dom gå ut en sväng så får dom det, vill dom vara inne så får dom mer än gärna vara det. Men så bor jag inte i tätbebygt område heller.

Nej om katten inte har några naturliga flyktinstinkter så kan jag hålla med om att den passar sig bättre inomhus.

Anmäl
2010-09-16 01:25 #18 av: [Shaiya]

Angående Ragdolls och andra djurkompisar så är min Ragdoll honas bästa kompis en Degu (busk råtta) samt en iller. Hon älskar även att gå längre promenader tillsammans med våran hund,och oss såklart. Hon bryr sig inte speciellt mycket om den andra katten i vårat hushåll. :)

Anmäl
2010-09-16 02:51 #19 av: exitingsvillemo

#18 hihi så är bägge mina missar (trots att dom inte är ragdolls).

Jag följer med min son till skolbussen varje morgon, lagom morgon runda för hundarna. Bara det att jag har 2 hundar och 2 katter med mig varje morgon. Kan säga att vi gör succe bland barnen på bussen Flört

Anmäl
2010-09-16 12:03 #20 av: [Shaiya]

#19 Haha ja du gör nog succe! Skrattande

Jag har en liten stor huskatt och om han inte var så otroligt RÄDD för människor (förutom vi som har jobbat mycket med honom) och att röra på fettet så hade han nog vart lika dan. Glad

Anmäl
2012-11-09 11:26 #21 av: Elena-Maria

Har tänkt skaffa en katt till så vår ragdoll får sällskap. Det blir nog dock en vanlig huskatt denna gång, de är också fina.
Vår ragdoll är lite speciell, inte så typiskt ragdoll. På en del punkter såklart, men hon är sannerligen en egensinnig liten dam. Sambon säger att vi är lika; lynniga och lite manipulativa. ;) Katten är inte så supergosig, bara ibland vid högst speciella tillfällen. Men kommer och möter vid dörren, det gör hon och det är bland det mysigaste som finns. =) Och gå ut i koppel och få klättra i träd, det tycker hon är bland det roligaste som finns. =)

Anmäl
2013-03-15 16:41 #22 av: minronja


ÅH, vad härligt!

 Här kanske jag kan få hjälp med råd av uppfödare av raggdoll. Har tänkt att skaffa mej " en sötnos" när jag snart går i pension och har kollat noga att detta måste vara "min kopp av tea", ligga bredvid mej när jag stickar och ta livet lugnt och i vår takt. Har någon tips var jag kan vända mej?  Uppfödare någon känner till som jag kan ta kotakt med?

Ha en skön vårvinter helg /minronja

 

Anmäl
2013-03-15 22:06 #23 av: Myrrami

#22 Välkommen hit.

Här kan man få svar på många frågor och om du går in på Ragdollklubbens hemsida kan du hitta massor av uppfödare och se vilka som har eller planerar kullar.

Anmäl
2013-10-30 11:54 #24 av: Rembrandt

Hej! Jag går i Ragdolltankar, har även hittat en uppfödare och typ jag vill ha- det är bara en sak som gör att jag väntar och hoppas ni kan hjälpa mig att bestämma hur jag ska göra.

Jag är för tillfället arbetslös och har med det mer tid hemma än min sambo som jobbar den vanliga tiden 7-16 och träning några dagar på det.

Det jag undrar är- hur tänker ni om att bara köpa en Ragdollkattunge?
Vill inte att katten ska bli ensam sedan när jag får jobb eller börjar studera. Men är antagligen hemma den första tiden, men tiden efter gör mig orolig.... Är det bästa att köpa två från början?
Vore väldigt tacksam för era synpunkter!

Anmäl
2013-10-30 15:47 #25 av: [[pimey]]

Själv tycker jag att man alltid ska ha 2 katter då en människa inte kan kompensera en artfrände och ragdolls är väldigt sociala katter så risken finns att den kommer känna sig ensam så jag tycker att du ska ha två stycken.

Anmäl
2013-10-30 17:41 #26 av: Rembrandt

#25 tack för svar!

Ja jag väger på det, känns bäst både för katten, och för mig att veta att katten(erna) aldrig är själva då de har varandra...

Det blir nog en ganska stor klumpsumma att köpa två direkt, men det är det ju värt i sådana fall.
Eller får vänta med att köpa en liten älskling, men det ska bli så bra som möjligt från början.

Anmäl
2013-10-30 20:04 #27 av: Pixiepussel

Det går att köpa en kattunge efter ett tag också. Vi ville testa med en katt först vilket för oss funkat bra. Men vi pratade med uppfödaren om att köpa nr 2 när den första är ca 6 mån också. Så det är inget krav att köpa båda samtidigt om det känns tufft ekonomiskt.

Anmäl
2013-10-30 22:55 #28 av: Rembrandt

Ja det är ju en idé med... Så det funkade bra för er? För då jag antagligen kommer vara hemma så att köpa en lite senare kanske skulle kunna gå då....
Så mycket tankar hur man ska göra!
Vill ju inte ha en ledsen/uttråkad kattunge pga den är själv.

Börjar fundera lite på om uppfödare kanske inte ens säljer en katt till hem utan annan katttsällskap... Förlåt om jag skriver OT i den här tråden!

Anmäl
2013-10-31 01:00 #29 av: [Djupdal]

#28 Det finns en del uppfödare som inte säljer ensamkatter, men det är ju tydligt att du är mycket medveten om att det kan behövas sällskap till vissa katter, och att du i så fall är beredd att lösa detta. Då ser jag absolut inga problem med att du provar med en till att börja med, så jag håller helt med #27. Alla katter är ju olika och en del är inte det minsta intresserade av sällskap/konkurrens. Lycka till! :)

Anmäl
2013-10-31 04:43 #30 av: Lena129

Men skojar ni med mig? Att det finns uppfödare som bara säljer 2 katter? Det handlar ju om väldigt mycket pengar. Men framförallt - varför tycker ni att 2 katter på en gång är så bra? Man får mindre kontakt med sin katt och det är svårare att uppfostra 2 unga djur på en gång. Däremot först 1 och senare 1 till.

Anmäl
2013-10-31 06:18 #31 av: [Djupdal]

#31 De behöver inte komma från samma uppfödare, eller ens köpas samma år, det kan ju redan finnas katter eller andra djur i hushållet. :)

Men uppfödarna säljer såklart sina ungar till vem de vill, och en del väljer bort köpare där kattungen inte kommer att få sällskap av någon annan katt. :)

Anmäl
2013-10-31 07:43 #32 av: off36is


Vill man bara ha en katt köper man en omplaceringsragdoll som hatar andra katter. Funkar bra hemma hos mej i alla fall. Visst måste man lägga lite mer tid på sin katt men det passar mej som gärna är hemma på fritid och helger.

Anmäl
2013-10-31 09:56 #33 av: [Isadolls]

Jag har sålt ensamkatter:)

Man får ju se till deras situation också,

det finns katter som fungerar själva, men klart optimala är

att ha en katt kompis.

oftast har dom kommit tillbaka och vill ha en till efter en tid:)

Jag köpte min första Ragdoll utan katt kompis, hade då två hundar hemma.

Funkade hur bra som helst:))

Har också informerat om att en katt kompis  är det bästa för katten,

men det betyder inte att katten far illa bara för att den är själv,

beror ju på dem som köper!

Anmäl
2013-10-31 11:29 #34 av: Rembrandt

Tack så mycket för era svar!
Jag tror att det lutar åt att köpa en och sedan en till senare. Både för det ekonomiska och det #30 säger, man får mer kontakt med kattungen.

#32 Vi vill inte ha bara en, men hade inte planerat exakt när vi skulle köpa en till, och det låter som det är bäst att köpa inom några månader...

#33 så du tycker inte det är något problem att sälja en ensam kattunge till ett par? Vi har inte några hundar själva, men min mamma är hunduppfödare så möjligheten finns att kattungen får träffa hundar i modell stor ^^

Anmäl
2013-10-31 13:19 #35 av: Lena129

Jag har en annan fundering - om man skaffar en kompis till sin ragdoll, bör man inte fundera lite extra på ras?
Eller individ inom samma ras?
Kan det inte bli väldigt jobbigt för katten om det kommer en ny katt som har ett helt annat grundtemperament?

T ex en väldigt lugn ihop med en livlig?

Anmäl
2013-10-31 13:52 #36 av: [trh]

Vi har börjat med en liten ragdollkille eftersom att båda pluggar och här nästan alltid är någon hemma. Det innebär alltså väldigt lite ensamtid och mycket sällskap, gos och lek hela dagarna. Vi kanske inte kan ersätta en artfrände, men vi tror att vår lilla goding har det mycket bra med oss ändå. Förmodligen hade det "krävts" mindre av oss om vi valt att skaffa båda två på samma gång då katterna på så vis busar och myser med varandra också, men för oss är det bara positivt att kunna lägga all uppmärksamhet på en katt åt gången och lära känna den i lugn och ro.
Inom 1 år kommer vi att skaffa en hane till då vi kommer vara färdigutbildade och därmed inte spendera lika mycket tid i hemmet. Tillskottet kommer att vara en Ragdoll eller Birma då de är lika i temperament och aktivitetsnivå och jag tror att det är en god förutsättning för att katterna ska trivas ihop.

Anmäl
2013-10-31 17:27 #37 av: Lagavulin

Fördelen med att köpa 2 ur samma kull är ju blandannat att dom känner varann redan ..så dom finner trygghet utav varann redan från början
Är i samma stadie i utveckingen i T ex lek och bus ...
Och att man inte skulle kunna få lika bra kontakt med 2 st kattungar som med enköper jag inte ..ha inte haft problem med det..
Därimot om man köper en kattunge sedan en kattunge till efter ett par månader så ä det därimot lätt att ge den ny katten kanske lite väl mycke uppmärksamhet och glömmer bort att ge den äldre katten lika mycket
Men det är bara min personliga åsikt!

Anmäl
2013-10-31 20:37 #38 av: [Isadolls]

#35 Jag tror det bästa är en Ragdoll, eller en ras som har i stort sett

samma temperament och lynne:)

Anmäl
2013-10-31 20:41 #39 av: [Isadolls]

#34 Nej jag hade inte haft problem att sälja katt

till ett ensamt par, men det måste kännas rätt för båda parter:)

Anmäl
2013-11-01 07:50 #40 av: Lena129

Nu ska jag ställa en korkad fråga till.
Varför anses det som så bra att ha 2 katter? Ja, förutom att jag som kattägare inte behöver leka lika mycket med min katt men det blir å andra sidan färre trasiga blomkrukor.
Är inte katter ensam och inte flockdjur?
Till skillnad på både hund och häst. Vill inte katter ha egna revir?

Anmäl
2013-11-01 10:06 #41 av: [Isadolls]


#40 Katten är inget flockdjur.

Ragdollen är ju väldigt kontaktsökande och sällskaplig av sig:)

Har ju ett litet hundbeteende, vill vara med där du är m.m., följer dig som en svans....

Är man inte hemma under dagarna så mkt rekommenderas att man har

2 katter så dem inte blir deprimerade och understimulerade.

Sen är det ju inte alla som är just så rastypiska i sitt beteende.

Sen lär dom sig väldigt mkt av sin egen art , precis som  andra djur.

Självklart har dom sina egna revir, finns dem som inte trivs i en för stor flock.

Ser ofta omplaceringar av katter som inte trivs med för många andra katter.

Anmäl
2013-11-01 10:13 #42 av: Stjerngläntans

Bara för att katten inte är ett flockdjur så innebär det inte att det automatiskt är ett ensamdjur. Så länge katterna är trygga på sitt revir så trivs de ofta i sällskap. Om du tänker efter så bildas det ju även många kattkolonier i det fria så visst söker katten ofta sällskap av sin egen art. Och en av ragdollens egenskaper är ju att den är just social! Jag tror aldrig att man som människa kan ge katten samma utbyte som den har av en kompis. Och tittar jag på mina katter så leker dom tillsammans, de tvättar varandra och sover även tillsammans så ensamdjur är dom då inte!

//Stjerngläntans

www.stjernglantans.se

Anmäl
2013-11-01 10:27 #43 av: [Isadolls]

Ingen har påstått att dem är ensamdjurLedsen

Men alla trivs inte i för stor flock!


 

Anmäl
2013-11-01 11:05 #44 av: Stjerngläntans

Mitt inlägg var inte riktat till dig Isadolls utan mer ett svar på varför många vill sälja dit där katten får en kompis. Visst finns det katter som trivs bäst själva utan kattkompis men jag tycker inte att dom tillhör en majoritet...

Anmäl
2013-11-01 13:36 #45 av: [Djupdal]

Tror som #44. Och så tror jag att i de flesta fall när katter omplaceras för att de "inte trivs i flocken", så är det inte något fel eller osocialt med själva katten, utan det är flocken och utrymmet det är fel på. Det blir helt enkelt för många för snabbt ibland. Skämtar

Men personligen har jag inga problem alls med att sälja ensamkatter, så länge den som köper är medveten, hängiven och beredd att skaffa en kompis om det behövs.

Min egen lilla åsikt är att det är lika korkat att tro att man kan ersätta jakten med pälsmöss, som det är att tro att man kan ersätta sällskap med att låta radion stå på. Inget är i närheten, men i de flesta fall så funkar det alldeles utmärkt ändå.Skämtar

Anmäl
2013-11-17 20:41 #46 av: Weasley

Jag och min mamma har bestämt att vi vill ha en ragdoll. Men pappa är allergisk. Hur kan jag göra så att vi får en ragdoll?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.