Avel, genetik och uppfödning

Varför köpa en registrerad Ragdoll?

2015-05-26 01:59 #0 av: [HundochKatt]

Att köpa en kattunge är inte alltid så lätt och ofta lockas man att välja en billigare kattunge pga priset, från en BYB uppfödare. Men det kan bli en dyrköpt historia och det är det jag ska försöka belysa på ett kortfattat sätt med denna artikel.

Det finns tyvärr  alldeles för många BYB uppfödare. BYB, står för Back Yard Breeding (bakgårdsuppfödning). Men jag brukar kalla dessa för "buskuppfödare", en lite mer svensk benämning på BYB.

Dessa brukar ploppa upp ju populärare en ras är. Många av dessa föder helt enkelt upp för att tjäna en hacka och bekosta sina katter och aveln, så lite som möjligt. Allt för att tjäna pengar på katternas och köparnas bekostnad. De tar också oftast alldeles för många och för ofta  kullar på sina honor. Vilket givetvis inte är hälsosamt för honan.

Det finns bara en enda fördel att köpa en kattunge från en "buskuppfödare" och det är att den är oftast lite billigare i inköp.

Men är det tillräckligt skäl till att köpa en sådan?

Mitt svar är givetvis NEJ!

För det första så vet du oftast inte vad det är du köper. Är det verkligen en ragdoll, eller är det en blandning av olika raser, men råkar nu likna ragdollen? Har den blå ögon som en ragdoll ska ha? Eller försöker uppfödaren att svamla bort det, med att de inte behöver ha det?

Har föräldrarna genomgått hälsokontroller enligt hälsoprogram för rasen? 

Har föräldrarnas njurar kollats genom ultraljud? Här kan du läsa mer om njurarna och vad det innebär. 

Har föräldrarnas hjärta kontrollerats genom ultraljud för HCM? Här kan du läsa mer om vad HCM innebär.   

Oftast så gör inte "buskuppfödarna" ovanstående, utan försöker i möjligaste mån göra så lite som möjligt för att spara in på utgifter.

En "buskuppfödare" vaccinerar heller inte alltid sina katter och inte heller kattungarna. Vissa besiktar dem inte heller före försäljning och vissa
säljer dem alldeles för tidigt.

Är detta skäl nog att köpa en kattunge från en "buskuppfödare" bara för att den är billigare? Givetvis inte, för det kan ju faktiskt vara så att i allra värsta fall
så köper du en mycket sjuk kattunge. Det kanske inte syns på en gång, men så småningom så visar den symtom på att den inte mår bra. Och det kan bli en långvarig och kostsam historia för köparen och ibland sluta med avlivning...

Den organiserade och kontrollerade aveln. 

Att köpa en kattunge från en Ragdoll uppfödare som är ansluten till Sverak, eller annan godkänd organisation och dessutom innehar ett stamnamn, innebär att uppfödaren sysslar med kontrollerad avel och har ett regelverk att följa.  Den har också krav på att utföra hälsokontrollerna ovan innan parning. 

En katt som har ovannämnda defekter, ska givetvis inte avlas på. Och det vet då den seriösa uppfödaren och den har också "ögonen på sig" genom sin organisation och dennes kollegor, att regelverket och hälsoprogrammen följs.

Därmed har du en mycket, mycket större chans att du köper en frisk kattunge och den har större chans att förbli frisk.
Den är också garanterat en Ragdoll, efter rastypiska föräldrar så du vet vad du får för pengarna.

En seriös uppfödare, har ett allvarligt intresse för rasen och för att avla så fina och friska katter som möjligt.
Och givetvis kostar det lite mer med hälsokontroller, vaccinationer, ev. avmaskning, besiktning, registreringsavgifter (för stamtavlan), id-märkning  m.m. och därav blir priset högre än hos "buskuppfödaren".

En seriös uppfödare säljer aldrig en kattunge under 12 v. gammal.
Den är vaccinerad 2 ggr, veterinärbesiktad samt id-märkt via chip före försäljning.
Den är ev. avmaskad (är det innekatter och inte jagar möss så behöver man inte och ska heller inte avmaska mer än vid förekomst av mask).

Den har fått den bästa möjliga uppväxt med mamman och uppfödaren och dess familj och kanske andra katter och hundar. Den är väl socialiserad och rumsren.

Utöver det här så har den seriösa uppfödaren kullen försäkrad genom en uppfödarförsäkring, för dolda fel. (men givetvis så ska man som köpare försäkra katten, för det kan ju hända olyckor  och katten kan bli sjuk av andra skäl än dolda fel).
Det innebär i korthet att OM det mot all förmodan skulle upptäckas ett fel som inte syntes på besiktningen, som uppfödaren ska stå för enligt konsument-köplagen, så går dennes försäkring in. Det är lite invecklat och varierar säkerligen lite mellan olika försäkringsbolag. Men med andra ord är det en trygghet för både uppfödaren och köparen.

Både den seriösa uppfödaren och "buskuppfödaren" verkar under konsument-köplagen. Den förstnämnda känner till det, men den sistnämnda känner sällan till det eller också struntar den i det. 

Ofta är det svårt att vid tvist hävda sig mot "buskuppfödaren". Det finns inte alltid bevis och är man oseriös så slingrar man sig undan så gott man kan. Men det gör
inte den seriösa uppfödaren som är ansluten till en godkänd organisation. Den tar sitt ansvar.

I längden  lönar det sig alltså att köpa en katt från en "riktig uppfödare" som ÄR ansluten till en godkänd organisation som ex. Sverak och dessutom har ett stamnamn.

Att köpa en katt från "buskuppfödaren" kan i värsta fall bli en mycket dyrköpt historia och tyvärr så händer det alldeles för ofta.

Så tänk efter före köp och var medveten om riskerna att köpa en katt från en "buskuppfödare".  

Finns inte pengarna för att köpa från en uppfödare som är ansluten till en godkänd organisation som ex. Sverak så spara ett tag till. Det lönar sig i längden!

/HundochKatt (sajtvärd)


Anmäl
2015-05-26 13:02 #3 av: [HundochKatt]

Artikeln är redigerad, där det framgår tydligare att det finns flera godkända organisationer. 

Den som känner till alla, får gärna skriva ner dem i ett inlägg här i tråden. Glad


Anmäl
2015-05-30 09:15 #6 av: Currbits

Jag har tittat runt lite på blocket och kan inte förstå hur folk kan stödja BYB och betala en rejäl summa för en blandras när du kan få en renrasig Ragdoll om du lägger på en tusenlapp eller två. Än mindre kan jag förstå hur kreti och pleti avlar hej vilt utan att besitta någon som helst kunskap om vad det innebär med seriös uppfödning.

Vänligen, Tove

Anmäl
2015-05-30 09:53 #7 av: OberonsMatte

En viktig sak är också att registrerade kattungar alltid är id-märkta med chip vid försäljning.

Är kullen Sverak-registrerad förs dessutom id-nummer och den nya ägarens kontaktuppgifter in automatiskt i Sveraks kattägar-register när uppfödaren skickar in papper för ägarändring i stamboken.


Anmäl
2015-05-30 10:01 #8 av: [Isadolls]

Fattar inte hur dom kan ta nästan 6000kr för en "Huskatt" när en renrasig med stamtavla kostar ca7-8000kr?? Förjävligt!!

Anmäl
2015-05-30 10:27 #9 av: OberonsMatte

I ett vidare perspektiv handlar det också om katters status i samhället och hela problematiken med överskottet på huskatter (katter från oregistrerad avel) som i sin tur är orsaken till hemlöshet, lidande och överbelastade katthem.

Genom att köpa en registrerad katt (t.ex. en Ragdoll), främjar man seriös, ansvarsfull och kontrollerad avel som är påkostad när det gäller omsorgen om katterna och där tillgången regleras av efterfrågan. De kostar en stor slant i inköp, är id-märkta och ägarregistrerade och behöver därför ytterst sällan belasta katthem och katthjälpsorganisationer.

Att köpa en registrerad Ragdoll är alltså det enda rätta även ur etiskt/moraliskt perspektiv, för högre status i samhället och bättre livsvillkor för alla katter.


Anmäl
2015-05-30 13:35 #10 av: [HundochKatt]

#7 Ja, jag kom på igår att jag missat det i artikeln. Har bara inte hunnit att redigera det. Jobbar ju i kulisserna med att rensa bort det onödiga, bland alla gamla inlägg. Men ska redigera det så fort jag hinner. :) 


Anmäl
2015-05-30 20:30 #11 av: [HundochKatt]

Nu har jag redigerat och lagt till det med id-märkningen. :)


Anmäl
2015-06-01 10:44 #12 av: Sanjica

Mycket bra information. Det är sorgligt att det finns de köpare som agerar med hjärtat, istället för förnuftet.  Visst, vi alla är människor. Men det är viktigt att granska informationen kritiskt, ifrågasätta det man läser. Och framförallt är det så tråkigt att det finns sådana oseriösa uppfödare som  inte tar hänsyn till sina katter och lurar sina köpare.  Var tog medmänniskan vägen?

Jag har köpt en kattunge som jag ska få om lite mer än en månad. Uppfödaren var diplomerad, kunnig och engagerad. Jag och min pojkvän kom på besök och vi såg att  hennes raggisar var väl omhändertagna vilket kändes tryggt. Nu bara längtar vi tills vår nya familjemedlem kommer hem. Hjärta

Anmäl
2015-06-01 13:24 #13 av: [HundochKatt]

#12 Tack så mycket. Glad

För många handlar det om okunskap och det enda vi kan göra är att informera och åter informera. För varje person som man får tänka om inför köpet av en raskatt, så är det ju en vinst för både våra raser och den seriösa aveln samt också en mindre som köper katt från en BYB uppfödare. 


Anmäl
2015-06-01 14:31 #14 av: [Djupdal]

Läste senast igår, i ett annat ragdollforum, om någon som tingat en "ragdoll" och dessutom var utställningsintresserad. Katterna i annonsen var varken ragdolls eller raskatter men annonserades ändå som "tre renrasiga ragdoll kattungar" bara för att föräldrarna hade stamtavla.

Så tråkigt med alla som blir lurade Ledsen även om det säkert ofta beror på att säljaren är lika okunnig som köparen. Några utställningskatter var det såklart inte heller frågan om, oavsett om de varit ragdolls, för de såg precis lika orastypiska ut som alla BYB-ungar brukar göra.

7000:- kostade de iallafall, om någon är intresserad av en huskatt som knappt ser ut som en ragdoll, och säljs av någon som ändå inte ser skillnaden. För lyckligtvis finns nog en osåld kvar sedan spekulanten fick hjälp i forumet och hann backa ur. Sånt blir man iallafall glad av.Glad

Håller med #13, det enda vi kan göra är att informera och åter informera.Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.