2015-06-01 12:26 #0 av: [HundochKatt]

Din katt har mer gemensamt med den stora katten än vad du tror. Den enda stora skillnaden mellan den stora tigern och din katt är storleken.


Alla katter är strikta köttätare, starkt beroende av sin intelligens, smygande och snabbhet för att fånga andra djur till sin föda.

Att dela vårt liv med de små kattdjuren och ha dem hemma som sällskapsdjur har inte förändrat deras grundläggande natur och psyke.
Våra katter är alltså inte domesticerade, de är bara tama sociala djur.

Sociala djur

Sällskapskatter är sociala av naturen, inte speciellt olik lejonen. 
Så länge det finns tillräckligt med mat och de inte behöver konkurrera för att överleva så utvecklar små katter starka band.
Socialiseringen till människan vid rätt ålder lär de små katterna att involvera oss i deras sociala struktur. Även om du inte ser det på det här sättet, från kattens perspektiv, så är du en medlem i flocken.

Jägare av naturen

Precis som de stora kattdjuren har din katt stark jaktinstinkt. Din katts leksätt baseras på jaktinstinkten. Jaga, förfölja, ligga i bakhåll och slå ner är träning för att
jaga. Katter i alla storlekar är beroende av att träna upp sin förmåga för att överleva. Precis som tigern, kan din katt gå från tålamodskrävande väntan till explosiv snabbhet på ett ögonblick.

Gå in för att döda

Alla katter, stora som små, är strikta carnivorer. Detta betyder att de är i starkt behov av kött från andra djur. Små katter har samma näringsbehov som de stora katterna, det är bara storleken på byten som är skillnaden. Båda är utvecklade till rovdjur, anpassade till rå föda. Det spelar ingen roll om de är stora eller små, de äter inte mat baserad på vegetabilier eller spannmål. Katter är inga kor.

Tänderna

Man behöver bara titta i en katts mun. Precis som hos ett stort kattdjur, finns käken och tänderna som är gjorda för att äta en diet bestående av byten. Stora framtänder till att fånga, hålla och döda sina byten. Tänderna på sidan av käkarna (molarerna) har de till att skära igenom och krossa skinn, kött och ben. Katter tuggar inte på samma sätt som djur som äter vegetabilier gör. Deras käkar kan inte röra sig från sida till sida, och de har inte flata molarer för att mala maten med. De använder bara sina tänder för att skära större bitar till tillräckligt små bitar för att kunna svälja dem.

En vanlig dag

Titta på ett lejon eller en tiger under en dag och du kommer att se hur bekant deras sätt är. De sover mycket, de putsar pälsen och leker, precis som din katt. Stora katter spinner precis som de små. De rullar sig runt och blir till sig av lite kattmynta. De vässar klorna på träden. De förföljer, slår och leker, precis som den lilla katten.
Eller är det tvärtom? När det kommer till beteende, psyket och sin speciella diet så är din katt en liten tiger.

Stor katt, liten katt.

  • Beroende av rå föda.
  • Får den mesta vätskan från maten.
  • Begränsad möjlighet att smälta kolhydrater.
  • Tänder och käke gjorda för att äta kött.
  • Sociala djur.
  • Lek beteende skärper jaktförmågan.
  • Kamouflerande päls. 
  • Utmärkt mörkerseende.
  • Utmärkt luktsinne.

För mer information, besök Feline Nutrition.
Om du är nybörjare till att utfodra din katt med rå föda eller har utfodrat dina katter i åratal med rå föda så finns det mängder av forskning bakom informationen om kattens hälsa och näringsbehov.
För att diskutera så finns RawFedKitty på facebook.
Bli med och hjälp katter till bättre hälsa.
Medlemskap i Feline Nutrition är gratis.
Lär dig hur du kan bli en del av förändringen hur katter ska utfodras.
För mer information besök feline.nutrition.org

http://feline-nutrition.org/one-page-guides/cats-are-cats

Fritt översatt av Marita - HundochKatt (sajtvärden)