2015-06-02 20:59 #0 av: [HundochKatt]

Det är väldigt viktigt att ta bort torrfodret från din katts diet. Den här enda förändringen är ett stort steg framåt för att förbättra din katts hälsa.

Torrfoder, oavsett om det är ett premiumfoder, eller "naturligt" är oftast
spannmålsbaserat med en kolhydratnivå på 25 - 50 %. Katter har inte något naturligt näringsbehov av kolhydrater och att ge dem en diet bestående av
spannmålsbaserad kost med köttsmak kan vara skadligt för deras hälsa.
Om du tar kattens näringsfysiologi och vad de ätit i tusentals år i beaktning, dvs. rå föda bestående av kött, så förstår du att spannmål inte borde vara en katts diet.
Här några problem som man kan få med torrfoder:

Lågt vätskeinnehåll

Torrfoder har mindre än 10 % vätska. En katts naturliga föda är en mus, som har ett vätskeinnehåll på 65-75 %. Katter är gjorda för att få sitt vätskebehov tillgodosett till största delen från deras föda, så de har naturligt en låg törstreflex. När alla källor av vätska slås samma, vad som finns i maten och vad de dricker, så får en katt som äter torrfoder, betydligt mindre än hälften av den vätska som katten får genom att äta blötmat eller rå föda. Den här kroniska uttorkningen gör att urinen blir väldigt koncentrerad och det kan medföra urinvägsproblem.

För högt kolhydratinnehåll

Kolhydrater är tänkt att ge energi, men katter tillgodogör sig energi från protein och fett och har en begränsad förmåga att tillgodogöra sig kolhydrater. En katts naturliga diet - gnager, kaniner, insekter och fåglar - har mindre än 2 % kolhydrater. Överskottet av kolhydrater i torrfoder främjar fetma hos katten och innebär också att katten riskerar diabetes. 


Protein från växter istället för animalier

Kompletta proteiner innehåller en mängd essentiella aminosyror och finns i föda som kött, höns, fisk och ägg. Icke kompletta proteiner som finns i baljväxter, spannmål och grönsaker innehåller inte de essentiella aminosyrorna som en katt behöver - som tex. taurin - vilket kommer från animalier.

Får en katt att äta mer än vad den behöver

Katter har ett unikt system av signaler som ger mättnadskänsla av maten de äter. Eftersom katten har utvecklat ett system att tillgodogöra sig en kost bestående av protein och fett, men inte kolhydrater, så är det fett och protein som ger signalen till katten att sluta äta.  Att äta kolhydrater har inte den här effekten på katten, utan den äter istället alldeles för mycket och blir överviktig. Överkonsumtion av kolhydrater orsakar upprepade insulin vågor i kattens kropp.
För många katter innebär det en stressmiljö för ämnesomsättningen och resulterar i diabetes.

Problem med torrfoder:

  • För lite vätska
  • För högt kolhydratinnehåll
  • Protein från vegetabilier istället för animalier
  • Får katten att överäta.
  • Protein från vegetabilier istället för animalier.
  • Orsakar eller bidrar till diabetes, IBD och andra sjukdomar.
  • Håller inte tänderna rena. 

Hjälp oss att förbättra kattens hälsa.

För mer information, besök Feline Nutrition.
Om du är nybörjare till att utfodra din katt med rå föda eller har utfodrat dina katter i åratal med rå föda så finns det mängder av forskning bakom informationen om kattens hälsa och näringsbehov. 
För att diskutera så finns RawFedKitty på facebook.
Bli med och hjälp katter till bättre hälsa.
Medlemskap i Feline Nutrition är gratis. 
Lär dig hur du kan bli en del av förändringen hur katter ska utfodras. 
För mer information besök feline.nutrition.org

http://feline-nutrition.org/one-page-guides/the-dangers-of-dry-food

Fritt översatt av Marita - HundochKatt (sajtvärd)