02. Allmänt Ragdollsnack

Uppmärksamhetskrävande som tusan.

2016-10-06 01:03 #0 av: Sanjica

Hej alla katt vänner!
För drygt en vecka sedan fick min ragdollhona Sockan (1 år 6 mån) en kompis. Dem fungerar fint ihop.

Grejen är bara att Sockan fortsätter jama om nätterna och det låter definitivt som uppmärksamhet. Det kan låta högt dessutom! Innan kompisen kom in i bilden var hon likadan. Aktivering har skett ( dock är hon väldigt bekväm av sig så det blir inte mycket av aktivering egentligen. ...) Hon är frisk och kastrerad. Vid ingreppet tog veterinärerna bort äggstockar och äggledare men behöll livmoder. Och hon löpte aldrig innan dess.

VARFÖR fortsätter hon såhär? Vi försöker att uppmärksamma båda två och dem funkar som sagt fint ihop. Jag har mat framme om nätterna och hon äter bra.

Sockan är världens goaste och jag vill verkligen ha kvar henne. Men sambon påverkas mycket av detta då han sover extremt dåligt. Jag försöker ignorera Sockans beteende men det är inte lätt då sambon knappt får sömn och som grädden på moset har han svår migrän.

Snälla hjälp vad ska jag göra? All hjälp och tips mottages tacksamt!

//Kram från en matte som älskar sina missar oändligt mycket.

Anmäl
2016-10-06 01:08 #1 av: PuffBuck

Lite på rak arm - Feliway?

Anmäl
2016-10-06 01:11 #2 av: Sanjica

#1 Jag har redan en sådan installerad. Dock Feliway Friends med tanke på nykomlingen. Men dem har verkligen funnit varandra som sagt.

Anmäl
2016-10-06 01:14 #3 av: PuffBuck

#2 Hm. Jag har bara använt Feliwaysprejen vid ett tillfälle (lång resa). Vad är skillnaden? Är det någon vits att pröva den vanliga för dig eller kanske Zylkene tro?

Anmäl
2016-10-06 01:22 #4 av: Sanjica

#3 Skillnaden mellan den vanliga och Feliway Friends är att den sistnämnda försöker skapa en harmonisk relation mellan katter. Den vanliga går väl ut på att skapa trygghet för en enskild katt i ny miljö.
Men jag ser inte att Sockan är otrygg eller skygg på något sätt alls. Bara uppmärksamhetskrävande. Lillmissen tycker om att sova med oss som funkar bra och då brukar Sockan hänga på. (Dörren är alltid öppen) Men kort efteråt så jamar hon igen. Eller om Agata slutar leka med henne så jamar Sockan. Då försöker jag sysselsätta henne men hon är så himla bekväm av sig haha.

Just nu ligger jag på soffan. Sockan och Agata lekte lite,nu ligger Sockan i klösträdet och Agata på mig. Jag vet att jag kanske inte bör uppmärksamma sådant beteende men sambon behöver sömn då han stiger upp tidigt och dessutom pendlar till jobb.

Anmäl
2016-10-06 01:31 #5 av: PuffBuck

Förstår! Kanske värt att pröva ändåGlad

Vår huskatt kan också härja (tack och lov när vi är vakna) och vi har köpt en aktiveringsboll, men godiset dög inte när det var en annan smak så jag kan ännu inte ge en bra recension, haha! Han var åtminstone snabb med att pröva den..Skrattar

Kanske du ska försöka med aktivering som innefattar något supergott som är klurigt att få tag på, som bara åker fram innan ni lägger er? Eller kanske en leksak som de kan leka själva med? Ex. en sån där metallfjäder med en fågel på som man kan fästa på väggen.

Tycker även att det kan vara en god idé att träna Sockan på att ha tråkigt, dagtid. Kanske hon ger sig tillslut då.

Anmäl
2016-10-06 10:04 #6 av: Sanjica

#5 Fast båda Feliway innehåller feromoner så dem borde ha kunnat lugna ändå. Kan jag tycka. Sockan är inte heller osäker på något sätt.

Jag har en foderboll, men hon förstår inte grejen med den. Men jag kan nog ge det en chans till, övning ger förhoppningsvis färdighet. Glad

Jag har funderat på en aktiveringsleksak där hon kan sysselsätta sig själv. Grejen är att jag märker att hon ändå jamar för uppmärksamhet och går Agata ifrån jamar hon ändå. Hon är dessutom en lite mer bekväm misse och brukar inte engagera sig något särskilt ensam i lekar. Men det kan ju vara värt att försöka ändå.

När jag låg i soffan i natt så sov dem tillsammans i klösträdet (dock brukar Agata gå in i sovrummet efteråt, Sockan är med men sedan sätter karusellen med jamandet igång igen.)  Kanske jag kan få dem att enbart sova tillsammans? Sockan putsade gata i natt och oj som lillmissen förvandlades till en spinnmaskin. Hjärta

Tack för dina tips, det uppskattas! Jag önskar dig en fin torsdag. Sol

Anmäl
2016-10-06 10:59 #7 av: HundochKatt

Det är jättesvårt att ge tips om hur du ska göra. 

Själv har jag också en katt som gärna pratar och vill ha uppmärksamhet. Dagtid får han det men aldrig på natten. 

Jag tvingades själv att stänga igen sovrummet, så jag fick sova. Inte för att han pratade på natten speciellt mycket men ibland fick han lekfnatt och lät högt och tydligt, dessutom så skulle han ligga och tvätta mitt hår, vilket störde min sömn och leka med sänglamporna. (Han har tagit sönder två sänglampor som rasat i golvet x-antal gånger). 

Är han vaken när jag går och lägger mig så brukar jag "natta" honom och lägga honom på klätterträdet högst upp och klappa på honom. Och ibland händer det att han ligger där hela natten.

Det här fungerar för oss och visst kan jag ibland höra honom precis när jag gått och lagt mig men han tystnar snart. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-06 12:08 #8 av: Sanjica

#7 Tack för dina tips! Jag får väl testa detta. Däremot jamar hon när dörren är stängd men jag får vara envisare. Och så har hon ju kompisen.

Anmäl
2016-10-06 19:34 #9 av: Linnea.lindroth

testat att leka mkt med henne på kvällen så att hon är supertrött under natten?:)

Anmäl
2016-10-06 19:39 #10 av: Sanjica

#9 Hon får inte ut tillräckligt med energi, hur jag än gör. Leker lite, men hon är rätt bekväm. Verkar sedan vara uttråkad och jama. Hon leker med lillmissen. Problemet uppstår mest under natten.

Anmäl
2016-10-06 20:42 #11 av: HundochKatt

Det är svårt det där med att leka med katten innan läggdags. Alla är inte så leksugna just då man själv vill aktivera dem eller också har man en lat katt. 

Jag saknar tiden med kattunge, då han var mycket mer leksugen än han är nu. Visst han kan leka en stund - IBLAND, men det är inte samma fart som tidigare. 

Dock gillar han laserpekare och den kan han jaga en stund. Har du provat det Sanjica?

Men var restriktiv med leken med laserpekare. Jag leker bara med den då och då, inte varje dag. Men han kommer som ett skott när det rasslar om den och är med på noterna direkt. Korta stunder blir det också. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-06 21:40 #12 av: Linnea.lindroth

Det absolut bästa sättet för mig att aktivera Edgar är att springs runt med en flygande krukfjäril. En sån här: http://www.designtorget.se/flygande-fjaril-med-solcell edgar som annars är väldigt lat och svår att trötta ut blir som ett litet lejon av denna samt sover hela natten :)

Anmäl
2016-10-07 21:16 #13 av: EmelieZachrisson

En av mina ragdollkillar på 1,5 år är också väldigt pratsam o går runt och pratar, men det är framför allt på morgonen när vi gått upp och på dagarna. Jag har också försökt att aktivera etc men så fort jag slutar så börjar han igen. Tror bara han är väldigt pratglad av sig. Det kanske är samma med din sockan? Har tyvärr inget direkt råd utan det kanske går att ignorera honom när han håller på? Mina killar höll på mycket på nätterna ett tag o då körde vi på att ignorera och det hjälpte ganska bra och under den tiden använde min sambo öronproppar då han också började väldigt tidigt och behövde sova. Men nu funkar nätterna bra :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.