03. Hälsa, beteende och skötsel

Uttråkad kisse?!

2018-01-13 20:31 #0 av: Katrin86

Hej!

Jag och min sambo fick i somras hem vår efterlängtade ragdoll. Han är nu 7 månader gammal. Han är supergosig, jättesocial och följer med oss var vi än går här hemma och sover med oss i sängen. Något som har blivit ett problem är att han ibland när han är uttråkad (tror vi) blir aggressiv och bits, något som sker ca någon gång per dag.

Ett exempel kan vara att han efter att ha vilat ett tag kommer in i köket där jag står och tex lagar mat. Då börjar han alltid detta beteende med att jama högljutt för att få uppmärksamhet. Börjar man inte leka med honom då direkt så blir han som "förbytt" och fäller bak öronen och attackerar ens fötter och biter riktigt hårt. Försöker säga nej på skarpen men det hjälper inte. Har även provat att ta tag i nackskinnet för att ta bort honom men det blir bara värre då! Har också försökt att avleda direkt när han börjar genom att börja leka med honom men vet inte om det bara har gjort att han tror att hans beteende lönar sig, att han får leka när han bits....?? Och har han väl kommit in i det "arga stadiet" så vill han knappt leka heller, är som om han fastnat i den arga känslan. Vi leker långa stunder om dagen med honom och vi jobbar så att han är ensam max 3 timmar om dagen.

Det jobbigaste är att han gör så här när vi får gäster. Om dom inte leker med honom så kommer han smygande och biter dom i fötterna. Så fort de börjar leka med honom så ger han sig men slutar man leka med honom så börjar han igen. Detta trots att vi försöker trötta ut honom innan gästerna kommer... Är det så att endast en kattkompis kan underhålla honom på "rätt sätt"?

Han är som sagt en jättego katt och verkar trygg på alla sätt. Om han bara inte hade dessa "attacker" någon gång per dag så vore han så perfekt!! Till saken hör också att vi väntar barn om ca 2 månader och är rädda att ska ta ut detta på bebisen på något sätt... Vore väldigt tacksam för tankar och idéer hur man skulle kunna göra. Vill ju att han ska må så bra som möjligt!!

Anmäl
2018-01-14 08:07 #1 av: Lena129

TLC har en serie som heter My cat from hell. Sist handlade den om att klickerträna en katt - intressant....

Unga katter som just kommer in i puberteten har förstås ett stort aktivitetsbehov. Är han kastrerad?

Och som ni tänker ska ni förstås leka med honom vid andra tillfällen än när han anfaller.

Har han möjlighet gå ut? Och om inte - sitta och titta ut genom fönstret?

Anmäl
2018-01-14 09:30 #2 av: Katrin86

#1 Tack för ditt svar! Intressant, ska kolla upp den serien!!

Ja han kastrerades för en månad sedan. Hade hoppats att han skulle lugna sig lite efter det men det verkar inte ha haft någon direkt effekt. Funderar på om han har behöver mer intellektuell träning, inte bara fysisk... Han är lite svår att underhålla också för han vill gärna att man byter lek  väldigt ofta för att han ska tycka att det är roligt. Annars slutar det ofta med att han ligger och tittar när vi leker med hans saker :)

Det är så svårt att låta bli att leka med honom när han väl anfaller för det är nästan enda sättet att få honom att sluta. Provat att stänga in honom när han håller på som värst men han är bara mer upprörd när han kommer ut... Samma sak när man säger nej och ser arg ut, han blir liksom triggad av det...

Han får gå ut med koppel och sele, men han är inte jätteförtjust i det. Vill helst gå in i värmen. Kanske blir lättare till våren! Funderar nu på att ev fixa en inhängnad till våren. Det kan nog vara uppskattat... Vi har fönster i markhöjd och ut mot skogen så han kan sitta och titta ut på fåglar och liknande om han vill :) Har ett högt klös/klätterträd som han gärna klättrar i när vi är med honom, men gör det sällan ensam.

Anmäl
2018-01-14 18:34 #3 av: LillaMymmlan

Hej!

Känner verkligen igen det du beskriver! Vi har en kille på 1 år och 7 månader som började att hoppa på och bita när han var runt 5 månader. Det var som värst när han var 7-11 månader. Vi testade precis som du har gjort att säga ifrån, ge honom time out och att distrahera honom men inget fungerade. Efter att ha läst böcker om kattbeteende så hittade vi i somras äntligen ett fyra saker som har fungerat på honom.

1 Feliway i vägguttag

2 Pipa aj eller liknande när han biter för att få honom att förstå att det gör ont. Det är viktigt att man piper precis när han biter och att man sedan går iväg från honom. När kattungar leker med varandra är det just så de gör när det blir för hårhänt. Skriker och springer\går iväg.

3 Ignorera honom totalt i minst 10 min efter att han har bitit. Detta är det allra viktigaste! Även om man inte hinner med att pipa måste man alltid ignorera. Inte ta, prata eller ens titta på katten! Genom att inte ge honom någon uppmärksamhet kan man få katten att förstå att han inte får igång matte och husse genom att bitas och att om man bits under leken så får man inte leka mer.

4 Att inte busa upp honom för mycket när man leker. Om han blir välldigt uppjagad och du känner att bitandet är på gång så ta en paus på någon minut eller två och fortsätt sedan.

Våran kille biter fortfarande ibland men nu är det lösa bett och det händer ett par gånger i månaden istället för varje dag. Är helt säker på att det kommer att försvinna helt med tiden.

När vi har gäster hemma så förklarar vi för gästerna att de gärna får låta honom lukta på dem precis när de kommer men sedan ignorera honom en stund så att han får en chans att lugna ner sig. Sedan är det bra att föklara att man absolut inte får leka med händerna med katten eftersom det kan skapa/förvärra bitbeteenden. Alla har inte den kunskapen!

Lycka till!

Anmäl
2018-01-20 18:34 #4 av: Katrin86

#3 Tack så mycket för ditt svar, nu gav du oss lite hopp! :) Har börjat prova dina tips, superbra, och kanske att det redan fungerar bättre! Bara att jobba vidare, tack!!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.