03. Hälsa, beteende och skötsel

Felbedömd av veterinär

2018-10-14 18:52 #0 av: Eliinn

För några år sen besökte jag en utav mina lokala djurkliniker med Milton då jag hade en magkänsla att något kanske inte stämde.. senare upptäcktes det att hans hade njurstenar som blockerade i urinledaren och resten av historien har säkert många av er redan följt.
Men innan denna diagnos upptäcktes så påstod en veterinär att Milton hade otroligt fula tänder... att han med största sannolikhet hade FORL men att detta såklart måste fastställas med en tandröntgen. Men hans tänder var definitivt väldigt fula och hon gick igenom mig hela processen med en FORLsjuk katt och att han tillslut sannolikt inte kommer ha en enda tand i munnen... 
Detta var självklart något jag fick lägga åt sidan när det visade sig att Milton var väldigt sjuk, men det har ändå legat i bakhuvudet att jag behöver kolla upp hans tänder ordentligt nångång.
Min nya veterinär tyckte sig inte se nå fel på hans tänder och för nån vecka sen var Milton inne hos en tandspecialist för att rotfylla en tand han råkat ha av.
Jag bad henne kolla upp på tandröntgen om just FORL... 
Jag fick svar tillbaka att Milton hade hur fina tänder som helst, han hade knappt nå tandsten...
Idag kan jag äntligen släppa oron känner jag, men samtidigt undra va tusan den första veterinären höll på med...

Har ni nångång varit med om liknade med era katter ?

/Elin
Sajtvärd på Ragdoll ifokus

Anmäl
2018-10-14 18:55 #1 av: MonicaLagerquist

Jobbigt att du fått gå och oroa dig helt i onödan.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-10-14 19:15 #2 av: Eliinn

Jo man litar  ju på veterinären när dem säger en sak.  och visst måste en veterinär komma med olika teorier när dem ska undersöka vad som är potentiellt fel på ett djur.
Fast att säga att en katt har jättefula tänder  när den i själva verket knappt hade nån tandsten är ju annorlunda. 
Men jaa det är skönt att släppa det där nu  :) Det räcker med den sjukdomsbild han redan har. 

/Elin
Sajtvärd på Ragdoll ifokus

Anmäl
2018-10-21 17:42 #3 av: OberonsMatte

Fast veterinären sa inte ATT katten hade Forl, bara att det KUNDE vara det.  Varför hon trodde det kanske berodde på att tandköttet var rött och irriterat när hon gjorde undersökningen? Eftersom många kattägare aldrig hört talas om  Forl/TR  och vad den innebär tycker jag att veterinären gjorde rätt som upplyste dig om det.

När man bara tittar på tänderna kan det även finnas matrester och plack där som gör att tänderna ser värre ut än vad de egentligen är.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2018-10-21 21:15 #4 av: Eliinn

Fast han hade definitivt inte rött och irriterat tandkött.  Jag var själv förvånad att hon tyckte att dem såg så fula ut.
Denna veterinär uttryckte verkligen hur fula tänderna var, det var inte "dem ser inte så fina ut" eller "hans tandkött ser lite irriterat ut" 
Jag tycker inte att man som veterinär börjar prata om att en katt har så fula tänder att man till en början kommer behöva ta bort några tänder och att katten i framtiden förmodligen kommer va tandlös INNAN man gjort en tandröntgen och fastslagit en säker diagnos... 
och nej jag skrev aldrig att veterinären fastställde att han hade FORL.  Men självklart är det något man som kattägare går och grubblar  på om en veterinär uttryckt att ens katt har väldigt fula tänder ? och att man blir lite fundersam på vad hon egentligen såg när veterinärer efteråt (inom en månad) sagt att han inte visar nå tecken på forl.
och inlägget handlade just om att jag inte kunnat släppt denna felbedömning och nu är lättad att vi konstaterat detta med en röntgen :)


/Elin
Sajtvärd på Ragdoll ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.