04. Uppfödning och genetik

Vilka tester på avelsdjur

2018-12-30 21:09 #0 av: Heffipeffi

Jag undrar vilka tester som bör göras på avelsdjuren innan de går i avel. Undrar också om man kan hitta resultat av utförda hälsotester någonstans.  (Typ skk-data, ni som även är i hundsvängen.)

Anmäl
2019-01-16 12:21 #1 av: NatasjaHemby

Vad jag kan utläsa så är ragdoll inte knuten till något hälsoprogram, vilket innebär att det inte finns några tvingande tester - i alla fall inte inom SVERAK.

Rent allmänt så är det vanligt att testa mot smittsamma åkommor innan parning. Exempelvis så är det lämpligt att skicka in avföringsprover för att kontrollera att katten är fri från tarmparasiter inklusive giardia och tritrichomonas foetus. En del väljer även att ta blodprov för FIV/FeLV och/eller kattsnuvekomplexet. Dessa testresultat redovisas ingenstans utan man får som hon-/hankattägare be den andra parten om intyg på detta. Viktigt är naturligtvis att hanen och honan testas mot samma åkommor innan parning, annars fyller ju testen ingen funktion. Även som kattungespekulant får man be om intyg på att katterna är friska. 

Hjärtskanning är också bra att göra även på raser som inte ingår i hälsoprogrammet för HCM. Om katten är registrerad i SVERAK så kan man skicka in resultatet och så visas det i FindUs. Om man har sina katter inlagda i PawPeds så registreras resultaten där. 

Förhoppningsvis kan någon som är mer insatt i just ragdollaveln svara bättre på vilka tester som är vanliga och önskvärda att utföra inom just denna rasen.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2019-01-23 08:47 #2 av: Scully

Då det finns B blod inom ragdoll, så tycker jag man ska kolla blodtypen. Sen göra ultraljud på hjärta å njurar. Det har funnits problem hos ragdollen tidigare med hjärt och njurproblem (cin), men uppfödarna har varit duktiga med tester, så dessa har blivit bättre, därav inget påtvingat hälsoprogram. Men tycker det är viktigt att göra detta, så vi inte får tillbaka de

Anmäl
2019-01-29 09:18 #3 av: Djupdal20

Blodgruppering av alla honor är nödvändigt, så att man inte parar en B-hona med en A-hane. För en ragdoll bör det göras serologiskt, alltså att man skickar in blod eller gör ett snabbtest på blod. Den genetiska blodgrupperingen, som även kan göras med tops, fungerar som vägledning men är inte helt tillförlitlig. Sedan Jordbruksverket förbjöd parning av B-hona med A-hane (sk "delningskull") så är det i princip ingen som avlar på B-honor längre, för det är nästan hopplöst att hitta en hane som inte är A, och även om man lyckas så blir ju alla ungarna B om man parar två B-katter. Ultraljud av hjärta och njurar ses som obligatoriskt. Ultraljudet innan parning är mest för att kolla att allt ser bra ut. Både HCM (hjärta) och njurförändringar brukar oftast komma senare i kattens liv, men det finns massor av annat som kan vara fel. Exempelvis är det inte helt ovanligt med ragdolls som bara har en njure, vilket är ärftligt, och medfödda ärftliga hjärtfel kan alla katter ha utan att det går att höra blåsljud. För HCM finns även ett gentest för ragdoll som bör vara gjort innan avel, det är både enkelt och billigt och kan göras med tops. Testresultat för HCM visas sporadiskt hos Sverak och PawPeds, och hos PawPeds finns en lista med godkända veterinärer för att få visa testresultaten. Men man gör ju testerna för katternas och deras ägares skull, inte för att visa upp dem för omvärlden. ;) Sen är det faktiskt inte något mera som brukar testas på en ragdoll, rent avelsmässigt, utan bara sådant man ser och känner från utsidan. Men smittor och parasiter vill man såklart inte sprida, även om det inte har med aveln att göra, och där är det väl främst Giardia och Trichomonas som är jobbiga. De kan testas båda två i paket, genom att skicka avföringsprov till SVA. Även FIV/FeLV kan vara bra att göra, lämpligen samtidigt som man gör blodgrupperingen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.