04. Uppfödning och genetik

Vilka tester på avelsdjur

2018-12-30 21:09 #0 av: Heffipeffi

Jag undrar vilka tester som bör göras på avelsdjuren innan de går i avel. Undrar också om man kan hitta resultat av utförda hälsotester någonstans.  (Typ skk-data, ni som även är i hundsvängen.)

Anmäl
2019-01-16 12:21 #1 av: NatasjaHemby

Vad jag kan utläsa så är ragdoll inte knuten till något hälsoprogram, vilket innebär att det inte finns några tvingande tester - i alla fall inte inom SVERAK.

Rent allmänt så är det vanligt att testa mot smittsamma åkommor innan parning. Exempelvis så är det lämpligt att skicka in avföringsprover för att kontrollera att katten är fri från tarmparasiter inklusive giardia och tritrichomonas foetus. En del väljer även att ta blodprov för FIV/FeLV och/eller kattsnuvekomplexet. Dessa testresultat redovisas ingenstans utan man får som hon-/hankattägare be den andra parten om intyg på detta. Viktigt är naturligtvis att hanen och honan testas mot samma åkommor innan parning, annars fyller ju testen ingen funktion. Även som kattungespekulant får man be om intyg på att katterna är friska. 

Hjärtskanning är också bra att göra även på raser som inte ingår i hälsoprogrammet för HCM. Om katten är registrerad i SVERAK så kan man skicka in resultatet och så visas det i FindUs. Om man har sina katter inlagda i PawPeds så registreras resultaten där. 

Förhoppningsvis kan någon som är mer insatt i just ragdollaveln svara bättre på vilka tester som är vanliga och önskvärda att utföra inom just denna rasen.

SE*Simbelmynes

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.