04. Uppfödning och genetik

Är lila bak i stamtavlan = bärare av choklad och dilution?

2020-01-04 21:33 #0 av: Fyrbarnsmamman

Har rätt bra koll på genetik i första leden, men desto sämre koll på bärare längre tillbaka.
Visst är ju lila = choklad + dilution (blå)?

Om en katt då är brun, med bruna föräldrar och mor-och farföräldrar - men med blå och lila i steget innan, är katten då bärare av både blått och choklad? Bara choklad? Bara blått? Eller är det för långt tillbaka i släktledet för att det ska gälla?

Anmäl
2020-01-04 22:19 #1 av: Hera

Fråga inne på katter.ifokus också. Vet att sajtvärden där är duktig på färger.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2020-01-06 22:56 #2 av: OberonsMatte

Eftersom både choklad och dilution är recessiva anlag måste de finnas i dubbel uppsättning för att synas (dvs. ärvas från både pappan och mamman).

Eftersom en lila katt har både dubbla chokladanlag och dubbla dilutionsanlag så kan man med säkerhet veta att den lila kattens bruna/svarta avkommor är bärare av både choklad och dilution, men för att avgöra om två bärares bruna/svarta ungar själva är bärare behövs dna-test eller faktiska resultat (avkomma som fått dubbla och synliga anlag).

Finns det choklad och dilution i tidigare led än föräldrarna finns det alltså en möjlighet att katten är bärare, så "ev. bärare" skulle jag räkna den som.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.